Het ultimatum van FNV Procesindustrie voor een fatsoenlijke cao Shell is donderdagavond 28 maart afgelopen. Shell heeft de eisen van de medewerkers van Pernis en Moerdijk naast zich neergelegd. In plaats van 5% loonsverhoging voor 2019, komt Shell niet verder dan 2,5% voor 2019 en 2% voor 2020. De medewerkers van Shell bij Pernis en Moerdijk gaan daarom over tot acties en werkonderbrekingen.
Vrijdag 5 april houdt Moerdijk een werkonderbreking waarvoor ook de werknemers van Pernis worden opgeroepen. Vanaf maandag 8 april wordt op Moerdijk een grote onderhoudsstop gefrustreerd en ook wordt vanaf 8 april de productie in Pernis gehalveerd.
Egbert Schellenberg, bestuurder FNV Procesindustrie: ‘Met praten komen we niet verder bij Shell, dus is het tijd voor de eerste acties. Al in februari stemden de medewerkers massaal een eerder eindbod weg, en ook nu ligt er nog steeds geen fatsoenlijk voorstel dat in verhouding staat met de miljardenwinsten van Shell. De Shell-medewerkers zijn er klaar mee, want er wordt niet naar ze geluisterd. Terwijl zij achter lopen met hun loon, want ook een inhaalslag is broodnodig om de koopkracht te herstellen. De CEO Ben van Beurden heeft in 2018 wel een inhaalslag gemaakt met een jaarinkomen van meer dan 20 miljoen.’
Vrijdag 5 april houden de werknemers van Shell in Moerdijk van 14.00 tot 16.00 uur een werkonderbreking met een manifestatie, waar ook stakers vanuit Pernis zich bij aansluiten. Schellenberg: ‘Ze laten daarbij zien dat ze niet over zich laten lopen.’ De manifestatie zal plaats vinden bij poort 2.
FNV Procesindustrie eist 5% loonsverhoging voor 2019, hogere vergoedingen voor oproepdiensten, minder opkomstdagen en meer ADV-dagen als compensatie voor de overdrachttijd tussen diensten. Maar ook maakt de herinvoering van een werkgeversbijdrage van de ziektekosten deel uit van de voorstellen van de vakbond. De cao voor Shell geldt voor de medewerkers van de raffinaderijen in Pernis en Moerdijk. De huidige cao is op 1 maart afgelopen.