Voor de nieuwe cao voor de banden- en wielenbranche legt FNV Metaal een looneis neer van 5%. De vraag naar goed geschoolde mensen loopt fors toe, de branche is gestegen van 6.500 naar 7.000 medewerkers. Al dat structurele werk moet worden gedaan door mensen met een vast contract, dus is het FNV-voorstel om uitzendkrachten na 9 maanden een vaste functie te geven.
Ook moeten lonen gebaseerd zijn op ervaring, niet op leeftijd. Dus pleit de bond voor afschaffing van de jeugdlonen. Op 25 februari hebben de vakbonden hun eisen gedeeld met de werkgevers in een eerste onderhandelingsronde voor de nieuwe cao.
Murat Sekercan, bestuurder FNV Metaal: ‘Werknemers willen vooral minder werkdruk, meer invloed en zeggenschap over eigen werktijden en roosters. En natuurlijk een eerlijke loonsverhoging van 5%. Daarom hebben we al deze onderwerpen meegenomen in het eisenpakket voor de nieuwe cao.’
Duurzame inzetbaarheid is een van de belangrijkste onderwerpen. Om fit en gezond de pensioenleeftijd te halen, zijn concrete maatregelen nodig, zoals volledig vergoede functiegerichte opleidingen, actieve stimulering van scholing en loopbaanbegeleiding en scholingsvouchers. De generatiepactregeling moet worden voortgezet, waardoor oudere werknemers de mogelijkheid houden om minder te werken. Jongere medewerkers kunnen dan vaste banen krijgen voor de vrijgevallen uren.
Om werkdruk tegen te gaan en voor een betere balans tussen werk en privé, moet structureel overwerk worden teruggedrongen. Daarom wil FNV Metaal een hogere overwerktoeslag in tijd of geld voor alle werknemers, ook voor leidinggevenden.
De cao Banden en Wielen verloopt op 1 maart 2019. Zo’n 7.000 medewerkers bij banden- en wielenbedrijven zoals Euromaster en Kwik-fit vallen onder de cao. Het volgende cao-overleg is gepland op 4 april.