Op 20 februari hadden de werkgevers en vakbonden hun tweede overleg over de nieuwe cao Omroeppersoneel. De werkgevers gaven hun eerste reacties op de voorstellen van de vakbonden. Sommige voorstellen, zoals het Individueel Keuzebudget (IKB), vonden ze wel interessant, maar op andere gebieden, zoals salaris, zijn de werkgevers nog niet enthousiast. Met de werkgevers hebben we afgesproken dat we vaart gaan maken met de onderhandelingen.
De volgende onderhandelingsronde staat op 10 maart gepland. Dan gaan we echt de inhoud in. De vakbonden zullen verdieping geven op de verschillende thema’s uit de voorstellenbrieven. Per onderhandelingsronde worden een paar thema’s geselecteerd om op te verdiepen.
Een van de thema’s die de komende ronde aan de orde zal komen is het tegengaan van ongelijke beloning. In onze cao-enquête gaf maar liefst 85% van de medewerkers aan dat zij zelf een onterecht loonverschil ervaren of denken dat er onterechte loonverschillen zijn bij anderen. Een onterecht loonverschil is bijvoorbeeld collega’s die hetzelfde werk doen, die daarvoor verschillend zijn ingeschaald, de een in F de ander in G.
Daarom willen wij een afspraak in de cao maken zodat onterechte loonverschillen worden voorkomen. Ons voorstel is om een afspraak te maken in de cao over loontransparantie; een van de afspraken zou dan zijn: duidelijke, transparante en eerlijke inschalingscriteria.
Andere onderwerpen die aan bod zullen komen zijn bijvoorbeeld het voorkomen van zwangerschapsdiscriminatie, een betere werk-privébalans en het verminderen van werkdruk en natuurlijk de loonsverhoging.
De NPO en omroepen hebben aangekondigd dat er vanaf 2027 een bezuiniging van € 100 miljoen komt, met nog eens € 50 miljoen extra. Dit zal gevolgen hebben voor de werkgelegenheid. De omroepen moeten nu plannen maken voor hoe ze deze bezuinigingen gaan doorvoeren.
De FNV heeft de werkgevers erop gewezen dat artikel 45 cao moet worden nageleefd en dat vakbonden en ondernemingsraden altijd én op tijd moeten worden geïnformeerd over reorganisatieplannen (zie hiervoor artikel 45 van de cao). Zonder positief advies van de ondernemingsraad én een sociale regeling met de vakbonden, kunnen reorganisaties niet doorgaan.
Maak je je zorgen over de aangekondigde reorganisatie? Dat is begrijpelijk! Maar weet dat de werkgever niet zomaar een reorganisatie kan doorvoeren. Ze moeten eerst advies vragen aan de ondernemingsraad en afspraken maken met de vakbonden over hoe de negatieve gevolgen voor werknemers gecompenseerd worden, dat is de sociale regeling/sociaal plan.
Elke wijziging in de bedrijfsvoering die invloed heeft op medewerkers, zoals herstructureringen of het niet invullen van vacatures, geldt als reorganisatie. Als een reorganisatie aangekondigd wordt, moeten de plannen eerst goedgekeurd worden door de ondernemingsraad en moeten vakbonden met de werkgever afspraken maken over de sociale regeling.
Een sociale regeling is een set afspraken tussen vakbonden en omroepwerkgever (of meerdere omroepwerkgevers) om de negatieve gevolgen van een reorganisatie voor werknemers op te vangen. Denk aan ontslagvergoedingen, afspraken over herplaatsing, ondersteuning bij het vinden van ander werk, een financiële vergoeding voor juridisch advies en nog veel meer.
Tot 1 juli 2024 was er een sociale regeling voor alle omroepen van kracht. Op dit moment is die er niet! Op 10 april staat er een afspraak gepland tussen omroepwerkgevers en vakbonden om te spreken over een sociale regeling voor alle omroepen, maar zolang die er niet is, spreken we per omroep een sociale regeling af, indien nodig.
Daar waar gesproken wordt over Omroepen, worden nadrukkelijk ook alle werkgevers bedoeld die ook onder de werkingsfeer van de cao Omroeppersoneel vallen. Dat zijn naast de publieke landelijke omroepen en de regionale publieke omroepen ook NLPO, BindInc en Dutch Core.
Als je vragen hebt of meer wilt weten, neem dan gerust contact op met Andree Ruiters via andree.ruiters@fnv.nl. Volg het verloop van het cao-traject op fnv.nl/cao-omroeppersoneel.
Word lid of maak een ander lid, want samen staan we sterk!