De maatschappelijke behoefte aan snelle en goede brandweerzorg in Nederland is groot. Uit een landelijke evaluatie is echter gebleken dat de brandweer steeds vaker uitrukt met een te kleine capaciteit dan wettelijk mag. Dit komt vooral door paraatheidsproblemen, wat vaak het gevolg is van bezuinigingen. Daarmee wordt op veel plaatsen het kwaliteitsniveau slechter en staat goede brandweerzorg onder druk.
Terwijl de minister en het parlement sturen op genoeg slagkracht en gelijkheid, heeft de Raad van Commandanten en Directeuren Veiligheidsregio (RCDV) laatst besloten tot het ‘creëren van maximale ruimte voor regionale flexibiliteit’ in de bevoegdheid om te mogen afwijken van de standaard respons. Ook bij beslissende incidenten, zoals woningbranden. Dit uitgangspunt staat een veilige en adequate uitvoering van het brandweerwerk in de weg. Zeker wanneer de hoeveelheid beschikbaare mensen en middelen in de lokale brandweerkazernes al flink minder is.
De vrijheid waarmee in 25 veiligheidsregio’s nu allerlei uitrukvarianten met verschillende opkomsttijden en voertuigbezettingen zijn en gaan ontstaan, zorgt voor ongelijke behandeling voor burgers. Daarnaast zorgt het bij burgers, maar ook bij het uitrukpersoneel, voor gevaarlijke situaties. Daarom hebben de landelijke vertegenwoordigers van het brandweerpersoneel in een gezamenlijke brief aan de minister van Justitie en Veiligheid, het Veiligheidsberaad en de RCDV gevraagd om goede maatregelen te nemen die ervoor zorgen dat deze situatie snel verandert.
Eerder dit jaar kwam het kabinet al met een reactie op de adviezen van de Commissie evaluatie Wet veiligheidsregio’s. Het kabinet wil bijvoorbeeld bekijken hoe kan worden geregeld dat de besturen van de veiligheidsregio’s in samenwerking met crisispartners gezamenlijk uitgangspunten kunnen hebben. Uitgangspunten op het gebied van de crisisbeheersing en brandweerzorg. Maar voor het gezamenlijk uitvoeren van deze doelstelling is wel de medewerking van de RCDV en het Veiligheidsberaad nodig. Als we kijken naar de keuzes die de RCDV nu maakt, lijkt het daar nog niet op. Misschien dat de inhoud van de brief de betrokken partijen in de goede richting stuurt.