Bruil Beton en Lammers Beton lijken een schimmig BV-spelletje te hebben gespeeld. 20 werknemers van Bruil Beton zijn binnen 1 maand na overname door Lammers Beton hun werk kwijt. Theo van der Werf, FNV-bestuurder Bouwen en Wonen: ‘Hoe kun je je mensen zo slecht behandelen.’ De FNV stapt naar de rechter en dient een klacht in bij de SER.
Overleg met Bruil en Lammers heeft tot nu toe niets opgeleverd. Van der Werf: ‘Zij nemen geen enkele verantwoordelijkheid voor deze mensen, die zich jarenlang hebben ingezet voor het bedrijf.’ Zonder dat zowel de FNV als de OR van beide organisaties volledige inzage in stukken kregen, zijn er zaken gedaan tussen Lammers en Bruil. Daarna is heel snel door de directies met mensen geschoven.
Van der Werf: ‘Eerst koopt Lammers de productielocatie in Weert van Bruil Beton. Idee is dat de 36 medewerkers worden overgenomen. Maar 20 van hen, die vallen onder de cao Bouw zijn dan al in een andere BV ondergebracht; Woningbouw Zuid BV. Ondertussen zegt de directeur van Bruil op 4 januari toe aan alle medewerkers dat het 1e jaar alles bij hetzelfde blijft.’
De FNV zet grote vraagtekens bij de daaropvolgende ontwikkelingen. Want eveneens op 4 januari wordt de 20 werknemers die zijn ondergebracht bij Woningbouw Zuid BV de toegang tot hun werkplek ontzegd op de productielocatie die Bruil inclusief medewerkers heeft overgedaan aan Lammers. Van der Werf: ‘Deze 20 mensen waren met stomheid geslagen. Er is zelfs bewaking ingeschakeld om te voorkomen dat zij naar hun werkplek liepen.’ Hun 16 voormalige collega’s mochten wel aan het werk gaan.
De 20 medewerkers die nu dus personeelsleden zijn van Woningbouw Zuid BV worden door Lammers naar een ander bedrijf gestuurd: HENK Detachering. Dit bedrijf wordt ook door Lammers gerund. Hoewel dit uitzendbureau zelfs vacatures heeft op de productielocatie in Weert, wordt niemand van de 20 medewerkers benaderd.
Op 8 januari koopt Lammers Beton, Woningbouw Zuid BV. Vervolgens vraagt Lammers voor het bedrijf het faillissement aan, dat op 26 januari wordt uitgesproken. Van der Werf: ‘Gevolg?! Alle 20 medewerkers staan op straat en hebben nergens recht op. Zij werken allemaal al lang voor Bruil, sommige hebben zelfs een dienstverband van meer dan 25 jaar. Echt ongelooflijk dit.’
De FNV stapt nu naar de rechter om werk en loon te eisen. De FNV dient ook een formele klacht in bij de SER. De FNV vindt dat zij is misleid door de werkgevers in de informatievoorziening.