FNV heeft onderzoek gedaan naar het armoedebeleid van Midden-Limburgse gemeenten en ziet veel verschillen. De vakbond gaat met alle zeven gemeenten in gesprek en heeft adviezen voor hen geformuleerd.
De werkgroep Sociaal beleid van FNV-Midden Limburg heeft een onderzoek gedaan naar de verschillen in regelingen voor minima en voor mensen met een chronische ziekte of een beperking in de 7 gemeenten van Midden Limburg. Alle gemeenten hebben meegedaan: Roermond, Weert, Nederweert, Leudal, Echt Susteren, Maasgouw en Roerdalen. Ook de FNV-leden in deze gemeenten hebben hun ervaringen met het gemeentelijk sociaal beleid gedeeld.
De resultaten van dit onderzoek zijn samengevat in een rapport. In de Week tegen Armoede ishet eerste exemplaar op 14 oktober in Roermond aan wethouder Smitsmans overhandigd (zie foto).
FNV concludeert dat er veel verschillen in het armoedebeleid van de verschillende gemeenten zijn. Dit komt door de decentralisatie van het armoedebeleid van het Rijk naar de gemeenten. ‘Het maakt vaak uit waar je woont, of je in aanmerking komt en hoeveel je ontvangt, zoals bij de Postcodeloterij’ aldus bestuurder Gitta Backer.
FNV doet aanbevelingen om de regelingen te verbeteren. De vakbond heeft ook zorgen over het bereik van het armoedebeleid: worden de rechthebbenden wel bereikt. Bijvoorbeeld het ontbreken van basisvaardigheden in taal en online maar ook schaamte, wantrouwen en onwetendheid zijn drempels voor juist de mensen die het nodig hebben. Ook hier zijn er volgens FNV nog werelden te winnen.
De FNV ziet ook lichtpuntjes zoals de voorzieningenwijzer, inkomenskaart en geldkranten die diverse gemeenten uitgeven. Over de zorgen van FNV gaat zij met alle gemeenten de komende tijd in gesprek.