Vandaag liepen honderden medewerkers van de NLW van hun bedrijf naar het gemeentehuis om hun onrust en ongenoegen te laten blijken bij de gemeente. De gemeente Venray gaat stoppen met de NLW, maar heeft nog geen goed plan hoe het met de mensen moet. Ook leden van FNV, OR en van Lokaal FNV liepen mee.
De NLW geeft werk aan mensen met een arbeidsbeperking; de sociale werkvoorziening en overige gesubsidieerde arbeid. Velen werken met veel plezier naar vermogen in het bedrijf of via het bedrijf bij een andere werkgever. Zo dragen zij bij aan de samenleving.
De gemeenten Horst aan de Maas, Peel en Maas en Venray hebben besloten dat het werk bij de NLW stopt en dat iedere gemeente zelf het werk gaat organiseren. In Horst aan de Maas en Peel en Maas is er reeds alternatief werk voor de mensen uit die gemeenten. Maar in Venray nog niet. Wel wil de gemeente van de NLW ‘af’, zo lijkt het. De gemeente heeft FNV uitgenodigd voor een toelichting.
Bestuurder Paul Lempens: ‘Het is heel goed dat de medewerkers zich hebben laten zien en horen. Zij moeten opkomen voor hun werk komt omdat de gemeenten denken dat het anders moet. Dat is politiek. Maar politiek moet ook zijn: luisteren naar de mensen niet praten over maar MET de mensen. Wij als vakbond doen dit al en gaan dit nog meer doen. We gaan de medewerkers vragen naar hun mening samen met de Ondernemingsraad.’
Uitgangspunten voor FNV zijn aangepast werk, gericht op ontwikkeling en goede begeleiding. Dat is het werk van de NLW. Daar heb je goede ervaren mensen in de begeleiding voor nodig. Er moet ook een vangnet blijven want ook detacheringen kunnen stoppen. FNV wil sociale afspraken maken met de gemeenten, Venray voorop, zodat het werk bij de mensen past. Want het moet beter, niet slechter. Sociale afspraken betekent ook afspraken over de plek waar je gaat werken. Lange reistijden zoals naar Gennep of Heijen of nog verder weg is geen optie voor de meeste werknemers. Ook dat moet passend zijn.