Vakbond FNV heeft de afgelopen maanden 343 Eindhovenaren bevraagd over de thuisondersteuning via de gemeentelijke Wmo. Mantelzorgers, cliënten en werknemers deelden hun zorgen. In een rapport vat FNV de belangrijkste zorgen samen en adviseert zij de gemeente. De rapportage is donderdag aangeboden aan de wethouder en ’s avonds besproken met de raadsleden.
Zorgmedewerkers hebben door het korten op zorguren niet meer genoeg tijd voor het uitvoeren van huishoudelijke taken. Cliënten krijgen niet de benodigde ondersteuning en mantelzorgers worden steeds verder belast. Omdat mensen langer thuis wonen neemt het aantal cliënten met dementie en gedragsproblemen toe, waarvoor net als voor de signaalfunctie geen tijd is opgenomen. Het werk van thuisondersteuners is fysiek te zwaar geworden, waardoor ze fysieke klachten ontwikkelen en minder uren kunnen werken. Door het krappe tarief en het beperkt aantal uren kan men niet meer rondkomen.
FNV adviseert de gemeente om ruimer en realistischer te indiceren waardoor thuisondersteuners meer tijd krijgen die nodig is om het werk te doen en cliënten en mantelzorgers de juiste ondersteuning krijgen. Hiermee wordt het werk aantrekkelijker waardoor de wachttijd korter wordt en thuisondersteuners gezond kunnen blijven werken en beter kunnen rondkomen.
Door deze enquête wil FNV een bijdrage leveren aan het oplossen van de problemen in de thuisondersteuning Wmo, door kennis van de problemen én mogelijke oplossingen op te halen bij de mensen waar het om gaat: de gebruikers van de Wmo-zorg (cliënten), de thuisondersteuners en mantelzorgers.
De rapportage die is voorzien van vele citaten uit de praktijk, is op donderdag 3 oktober aangeboden aan de Eindhovense wethouder Toub. Raadsleden hebben inmiddels een gesprek gehad met cliënten, thuisondersteuners en mantelzorgers. De werkgroep sociaal beleid van het lokale FNV netwerk blijft de politiek actief volgen op dit onderwerp.
Een bericht van Lokaal FNV Regio Eindhoven en De Kempen