Maandag en dinsdag staakten de werknemers in de garages en fietsenzaken in Noord-Nederland voor een fatsoenlijke cao. De BOVAG weigert die tot nu toe af te sluiten. De werknemers zijn furieus over de verslechteringsvoorstellen die de BOVAG deed. De inschrijving van de stakers is maandagmorgen bij EM2 op de voormalige Suikerfabrieklocatie in Groningen.
Foto: FNV
Het verrassingseffect is groot. Afgelopen donderdag en vrijdag staakten de collega’s in de rest van Nederland en heette het nog dat het Noorden ‘later’ actie zou voeren. Later is nu want op maandag en dinsdag gingen de geplande werkplaats- en sales-afspraken alsnog niet door. Dat treft de garages hard want de wachttijden zijn lang, en ze worden nog langer als de in de BOVAG verenigde werkgevers blijven weigeren tegemoet te komen aan de eisen van de bond.
Tot eind maart waren er 19 stakingsdagen. Eén dag staken zoals op 6 maart in Noord-Nederland bracht de werkgevers nog niet tot inkeer. Als een dag niet genoeg blijkt te zijn, dan moeten we hoognodig opschalen naar een 2-daagse staking, zeiden de werknemers toen.
Wordt op de actiedagen zelf het werk neergelegd, voor de andere dagen is sinds februari een overwerkstaking van kracht om te voorkomen dat werknemers geprest worden tot overwerk om achterstanden door de acties weer in te lopen. Werknemers zijn daarom niet gehouden om meer te werken dan het normale aantal werkuren. Werknemers die toch onder druk gezet worden, kunnen zich melden bij hun vakbondsbestuurder.
‘In het noorden pakken we nu de fakkel over. Juist op een moment dat de werkgevers het niet verwachten’, zegt Masja Zwart van FNV Metaal. ‘Dit is geen sector met een stakingstraditie, maar de lonen lopen echt fors achter bij de rest van de maakindustrie. Het is een keer genoeg. Ook een automonteur wil de boodschappen kunnen betalen en af en toe eens op vakantie. Met deze acties laten we de BOVAG duidelijk weten dat de medewerkers in deze mooie sector bereid zijn te strijden voor goede arbeidsvoorwaarden. Genoeg is genoeg!’
De looneis van de FNV is 7 procent per jaar. De BOVAG biedt 3,55% voor anderhalf jaar. Masja Zwart: ‘Dat is slechts 2,3% op jaarbasis. De inflatie was in 2024 3,3% en loopt inmiddels weer op. Het BOVAG-loonbod is niet alleen veel te weinig, het is ook een stuitend gebrek aan waardering en respect voor de grote inzet van de werknemers. De werknemers zijn bovendien laaiend omdat de werkgevers in de cao aan de verlofuren zitten te morrelen.’
De belangrijkste cao-eisen zijn een looptijd van 1 jaar, een loonsverhoging van 7 procent, afschaffen van de jeugdlonen, een automatische koppeling tussen prijs- en loonontwikkeling, de zwaarwerkregeling verbeteren en permanent maken, zodat mensen met zwaar werk drie jaar voorafgaand aan hun AOW-datumgerechtigde leeftijd kunnen stoppen met werken, een kostendekkende vergoeding voor woon/werkverkeer, mantelzorg- en ouderschapsverlof aanvullen tot 100%, en een generatiepactvariant van 60% werken, 80% loon en 100% pensioenopbouw.
Zie ook ons vorige artikel over de staking van 6 maart 2025:
Tekst:
Nieuwsredactie FNV Noord
Janwillem Compaijen