Onder leiding van FNV Lokaal vond er 1 maart jl. een debat plaats tussen de politieke partijen die zich verkiesbaar stellen in Assen.
Het was gezellig druk in het vakbondshuis, waar zowel politiek als de gasten elkaar kritisch hebben bevraagd. We hebben alle deelnemers kennis laten nemen van de stellingen van de FNV met betrekking tot werk, inkomen, armoede en energietransitie.
Zoals het de politiek betaamd in verkiezingstijd, benoemt iedereen de menselijke maat of maatwerk en geven ze ook aan dat het tijd is om buiten de lijntjes te kleuren als het gaat om het keurslijf van de rijksoverheid. Met name de starheid van de participatiewet vindt bij alle politieke partijen voedingsbodem. Je proeft echter wel degelijk verschil in de benadering of het nemen van eindverantwoordelijkheid, waarbij VVD en PVDA in het debat regelmatig van mening verschillen. Het leverde in ieder geval een levendig debat op waarbij links en rechts als vanouds stelling nemen en zich ook vaak hullen in politieke vaagheid of toch duiken voor verantwoordelijkheid.
Van de aanwezige gasten vernamen we dat ze het debat erg waardeerden en het initiatief van de FNV als erg prettig ervaren hebben.
Zorgen waren er bij deelnemers vooral over de ziekmakende marktwerking, aanbestedingen en volwaardig werk en loon voor mensen om de armoede tegen te gaan. Werk moet lonen,was een vaak gehoord quote. Waar we soms hoorden dat de gemeente gebonden was aan de landelijke wetgeving, wil de FNV toch benadrukken dat juist de gemeente keuzes maakt die het verschil maken, zodat de armoede minder pijnlijk is of kinderen mee kunnen doen met sporten en deel kunnen nemen aan het verenigingsleven.
Als duidelijk wordt dat de kans om bijvoorbeeld een zonnepark in eigen beheer op te zetten, niet de gewenste meerderheid krijgt, heb je als gemeente de boot wel gemist. Zowel op het gebied van energietransitie, maar ook om op een goedkopere manier mensen van energie te voorzien.
Samenwerken en elkaar wat gunnen is noodzakelijk. Vooral in de politiek!