AOW misstand bestrijden in plaats van uitbreiden
De AOW was aanvankelijk per gezin. De AOW is, na een advies van Drees junior, gesplitst in 50% per partner. Tot 2015 kreeg een niet verdienende jongere partner toch de andere 50% tenzij de jongere partner betaalde arbeid deed. De afschaffing in 2015 is verklaard met het "argument" dat 80% van de mensen economisch zelfstandig zou zijn in 2015. Een flauwekul argument omdat als je betaald werk deed, de AOW-partnertoeslag al verviel.
Door het afschaffen van de partnertoeslag moeten echtparen met één verdienende partner, het met een halve AOW doen totdat beide partners de op dat moment geldende AOW-leeftijd bereiken. Van de laagopgeleiden, lees mensen die lichamelijke arbeid doen, heeft 70% een partner die geen betaald werk heeft. Kortom het afschaffen de AOW-partnertoeslag is het tegenovergestelde van rekening houden met zware beroepen. Het is het uitbreiden van onrecht in plaats van dat te bestrijden. Het is niet meer dan redelijk dat iemand die AOW-leeftijd bereikt met een jongere partner, ook 70% AOW krijgt, net als alleenstaande AOW-ers, totdat de partner ook AOW-gerechtigd is. Nee, kostendeling is geen verklaring zoals de Buma van het CDA in een radioprogramma veronderstelde. Twee keer alleenstaande AOW van 70% is 140% en een echtpaar krijgt niet meer van 100% AOW als beide de AOW-gerechtigde leeftijd hebben bereikt. Het probleem is echter dat zij het gemiddeld meer dan 2 jaar met 50% moeten doen tot dat beide partners AOW-gerechtigd zijn.
De zogenaamde gezinspartijen, CDA, CU en SGP, zwijgen. Wel instemmen met versnelde AOW-leeftijdverhoging en afschaffen van dividendbelasting maar niet opkomen voor mensen die lichamelijke arbeid doen. De liberale partijen kijken de andere kant op. Het kan hen niets schelen. De partijen die de versnelde verhoging van AOW hebben gesteund, waaronder ook de linkse partijen Groen Links en PvdA, zouden zich het vuur uit de sloffen moeten lopen om deze misstand te bestrijden. Zij zouden net als de gezinspartijen, vierkant achter de vakbondseis moeten gaan staan, de AOWleeftijd te bevriezen op 66 jaar en het weer mogelijk maken dat mensen na 45 jaar geleden van school gekomen te zijn, met AOW en pensioen kunnen gaan.
Anne van Dijk Rottevalle