De manier waarop NSC haar voorstel voor verandering van de nieuwe pensioenwet heeft aangepast, veroorzaakt een slechter pensioen, meer chaos een meer onzekerheid. Het NSC-plan draagt in de verste verte niet bij tot meer draagvlak 'integendeel zelfs' vinden FNV en CNV.
Met deze wijziging worden pensioenfondsen verplicht tot het bieden van een individueel bezwaarrecht bij het omzetten van de oude naar de nieuwe pensioenen het zogenaamde 'invaren'. Als er geen individueel bezwaarrecht wordt aangeboden is een collectief referendum verplicht. Door de invoering van een individueel bezwaarrecht worden vakbonden, werkgevers en pensioenfondsen opgezadeld met een onmogelijke en niet-uitvoerbare opdracht.
"Als er twee stelsels ontstaan moeten vakbonden en werkgevers massaal terug naar alle cao-tafels om nieuwe afspraken te maken voor de mensen die hun opgebouwde pensioen niet over willen laten gaan naar het nieuwe stelsel en de mensen die dat wel willen”, zegt FNV-pensioenbestuurder Leonne Jansen.
Het is volgens haar onmogelijk om evenwichtige afspraken te maken voor beide groepen omdat het van tevoren niet te voorspellen is hoeveel mensen er over willen en welke leeftijd deze mensen hebben.
‘Het plan van NSC wordt zelfs door de eigen NSC-minister als onwenselijk gezien. Wat ons betreft gaat dit plan dus van tafel,’ stelt Patrick Fey, vicevoorzitter CNV en pensioenonderhandelaar.
Jansen: “Het is zeer kwalijk dat NSC en BBB mensen een vals gevoel van veiligheid beloven. Het pensioen van de mensen die achterblijven zal niet te vergelijken zijn met het pensioen van nu.” De opgeknipte fondsen zullen steeds defensiever worden belegd en er kan dus minder worden geïndexeerd. Ook zal de kans op verlaging van de pensioenen juist groter worden. “Niks veiligheid dus, dat nieuwe stelsel komt er niet voor niks.”
De plannen van NSC en BBB werken ook in het voordeel van commerciële partijen omdat daardoor de collectiviteit en de solidariteit tussen generaties wordt opgeknipt. Uiteindelijk blijven er kleine pensioengroepen over die kunnen worden opgekocht door commerciële verzekeraars. Jansen: “Ook het aangepaste voorstel is vooral in het voordeel van verzekeraars met winstoogmerk en zeker niet in het voordeel van de werkende Nederlanders en de mensen die hebben gewerkt.”
De vakbonden en werkgevers hebben bovendien al afspraken gemaakt over de nieuwe pensioenregeling. Daar hebben de vakbondsleden mee ingestemd. Een wetswijziging kan dit niet torpederen. Een individueel bezwaarrecht op een cao-afspraak kan juridisch niet.
Eerder hebben de Raad van State, DNB, AFM en werkgevers en vakbonden al veel kritiek gegeven. NSC en BBB hebben hiermee nauwelijks rekening gehouden in het gewijzigde voorstel. Alle bezwaren blijven overeind. Jansen: “Een amendement dat zoveel chaos en valse verwachtingen creëert kan nooit leiden tot het best mogelijke pensioen voor de grootste groep mensen. Dat moet wel het doel blijven.”