De één procent Nederlanders die het meest verdienen, blijken relatief minder belasting over hun inkomsten te betalen dan de gemiddelde Nederlander. De net uitgekomen Quote500 laat het opnieuw zien; de rijken worden alsmaar rijker. Het startkapitaal voor de meest bewierookte Nederlanders staat nu al op 130 miljoen. In 2016 was de ondergrens nog 55 miljoen. Nederland is de verzorgingsstaat van CEO’s en bedrijven.
Ondertussen wordt de groep werkende Nederlanders die niet kan rondkomen groter en wordt de bestaanszekerheid van steeds meer mensen ondermijnt. Het kabinet zegt te kiezen voor bestaanszekerheid, maar in de praktijk kiest het voor bedrijven en rijke Nederlanders.
Ja de klad zit er behoorlijk in, in ons ‘mooie landje’. Zoals in onze voorzieningen. Van zorg tot onderwijs, van veiligheid tot OV. Daar merken heel veel ‘gewone’ Nederlanders enorm veel van. Onze voorzieningen zijn niet gratis, ze kosten geld. Daarvoor betalen we belasting. Althans als je inkomen gebaseerd is op werk of als je een uitkering krijgt. Dat kan wel tot 50 procent van je inkomen oplopen.
Aan de andere kant worden bedrijven en rijke Nederlanders nog steeds en steeds meer flink in de fiscale watten gelegd. Nederland staat op de zevende plaats van de lijst met belastingparadijzen. Het tarief voor de belasting op winst is slechts 25% en over de eerste 200.000 Euro winst betaal je maar 19% belasting. Tot en met 2005 betaalden bedrijven nog 35% belasting over de winst. Logisch, want goede publieke voorzieningen zijn een randvoorwaarde als je als bedrijf wilt kunnen bestaan. En ons land voerde toen ook alle staatjes met welvaart aan. Laat de sterkste schouders de zwaarste lasten dragen en belast geld verdient met geld net zo zwaar als geld verdient met arbeid.
We hebben nu een zorgstelsel dat gigantisch onder druk staat. Een gewoon gezin betaald jaarlijks zo rond de 300 tot 350 euro aan premies per maand. Dit is voor veel mensen niet betaalbaar; daarvoor krijgen ze domweg te weinig betaald voor hun werk. Gevolg; bijna 5 miljoen mensen ontvangen een zorgtoeslag. Tegen enorme kosten en onacceptabele foutmarges pompen we geld rond. Dit is het administratief rondpompen van geld. Zorg moet meer inkomensafhankelijk worden gefinancierd en de nominale premies moeten betaalbaar zijn.
Ook familiebedrijven hebben zo’n onrechtvaardig fiscaal watje. Als je komt te overlijden, dan moet er belasting afgedragen worden over de erfenis. Je zou zeggen dat dit geldt voor alle Nederlanders. Maar niets is minder waar. Voor rijke ondernemers met een onderneming gelden royale vrijstellingen. Onder de noemer van ‘familiebedrijven’ betalen zij echt heel veel minder belasting over hun erfenis dan jij en ik.
Onze Nederlandse verzorgingsstaat voor bedrijven en CEO’s is een ondermijning van ons belastingstelsel en onze onderlinge solidariteit. Bovendien is het niet meer dan logisch dat je betaalt voor wat je gebruikt, op dat gegeven hebben heel wat ondernemers hun imperium gebouwd. Belasting betalen zou iedereen een goed gevoel moeten geven; dat jij jouw steentje bijdraagt aan het welzijn van jouw land!
Het bovenstaande opinieartikel is geschreven door Petra Bolster, lid dagelijks bestuur en internationaal secretaris bij de FNV. Tevens ook verschenen in het Algemeen Dagblad op 2 november 2024.