Met de bestaanszekerheid op de tocht, overhandigt FNV-campagne Voor16 de nieuwe minister Eddy van Hijum het minimumloon-inwerkprogramma. Hiermee kan hij weloverwogen keuzes maken die de kiezers ook daadwerkelijk willen.
Uit een representatief I&O onderzoek blijkt dat 70% van Nederland vindt dat het minimumloon hoog genoeg moet zijn om een buffer op te bouwen. Het programma laat zien dat een groot gedeelte van de armoedeproblematiek wordt opgelost door het verhogen van het minimumloon naar 16 euro, en dat 6,1 miljoen Nederlanders hun inkomen zien stijgen, waaronder AOW-ers.
De nieuwe ministers zijn op 2 juli beëdigd, waaronder minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum. Een goed moment voor het team van Voor16 om hem een bezoekje te brengen. Op zijn ministerie staat in het najaar veel te gebeuren, zo wordt eind september het wetsvoorstel ‘toereikende minimumlonen’ besproken in de Tweede Kamer en moet deze nieuwe minimumloonwet 15 november ingevoerd zijn.
Er komen veel fabels voorbij over het verhogen van het minimumloon. Zo zou het minimumloon al genoeg gestegen zijn, zou het bedrijfsleven het niet kunnen betalen, zorgt het voor minder werkgelegenheid en noem maar op. Allemaal niet waar.
Voor ons reden om met een inwerkprogramma voor de nieuwe minister te komen. Dit programma bestaat uit de ‘minimumloongids – hoe een hoger minimumloon Nederland eerlijker en welvarender maakt’ en een representatief I&O onderzoek waarin staat wat de Nederlandse kiezer nou daadwerkelijk wil. Spoiler: bestaanszekerheid.
Van het huidige minimumloon van € 13,68 kun je zelfs met een volledige baan nauwelijks rondkomen, laat staan een buffer opbouwen. Daarvoor moet het wettelijk minimumloon naar 16 euro én gekoppeld worden aan de andere lonen, zodat het ook eerlijk meegroeit met de rest. FNV Voor16 wil dat de minister een duidelijke referentiewaarde in de nieuwe wet opneemt, namelijk 60% van het mediane loon. Zodat niemand in Nederland in armoede hoeft te leven.