Dinsdag 14 november is het Equal Pay Day. Vanaf vandaag werken vrouwen de rest van het jaar symbolisch voor niets. Want vrouwen verdienen gemiddeld 13% minder per uur dan mannen. En die loonkloof is het afgelopen jaar voor het eerst niet gedaald, maar gegroeid. Maandag spraken politici in het verkiezingsdebat van de Libelle over het aanpakken van deze loonkloof. Maar al 48 jaar werkt die aanpak niet.
Om te peilen hoe vrouwen denken over de loonkloof en wat hun ervaringen daarmee zijn, hield de FNV een enquête onder haar leden. Hieruit blijkt dat 55% van de respondenten met de loonkloof te maken heeft gehad.
Bas van Weegberg, Dagelijks Bestuur FNV: 'De loonkloof is de afgelopen twee jaar toegenomen en dat is onverteerbaar. Een looninhaalslag is nodig voor sectoren waar veel vrouwen werken, zoals de zorg, het onderwijs en de winkelstraat. Ook toegankelijkere kinderopvang en het beter regelen van verlof zijn cruciaal. En mannen moeten een stap naar voren doen in het verrichten van onbetaald werk. We moeten deze loonkloof samen dichten!'
Over de thema’s in relatie tot de loonkloof geven vrouwen aan hogere lonen in cruciale beroepen het belangrijkst te vinden. Daarom pleit de FNV voor een grote loonsprong in deze door vrouwen gedomineerde sectoren. Daar kan de overheid voor zorgen.
98% van de respondenten vindt dat onbetaald werk (zoals het huishouden, mantelzorg en zorg voor kinderen) meer gewaardeerd moet worden. Ook hier heeft de overheid een belangrijke rol door kinderopvang betaalbaarder te maken en te zorgen voor betaald mantelzorgverlof.
40% van de respondenten die ongelijke beloning vermoedden, heeft dit aangekaart, in 75% van de gevallen bij de manager. 82% van de mensen die een melding hebben gedaan, vonden dit proces niet goed verlopen. Vrouwen werden weggewuifd of uitgelachen en sommigen kregen hierdoor geen contractverlenging. In de meeste gevallen is er niets met de melding gedaan.
Vrouwen geven aan dat loontransparantie en serieus genomen worden hen had geholpen bij het maken van een melding. De Europese richtlijn loontransparantie, die in 2026 moet zijn ingevoerd in Nederland, is daarom zo belangrijk. Daar moet ook in worden meegenomen dat als ongelijke beloning wordt aangekaart de werknemer volle bescherming krijgt. De richtlijn ziet er op toe dat de bewijslast bij de werkgever komt te liggen.
Vrouwen verdienen op jaarbasis 38% minder dan mannen. Dit komt mede doordat vrouwen veel meer in deeltijd werken. In de cruciale sector gebeurt dat vaak niet vrijwillig maar omdat vrouwen niet grotere contracten krijgen aangeboden, zo vertellen de leden van de FNV.
Als er alleen wordt gekeken naar het verschil in bruto uurloon tussen alle werkende mannen en vrouwen dan krijgen vrouwen 13% minder. Dit komt o.a. doordat vrouwen in minder goed betaalde functies werken. Als er wordt gekeken naar het verschil in bruto uurloon tussen mannen en vrouwen in gelijkwaardige functies, verdienen vrouwen nog altijd 6% minder.
De enquête is ingevuld door 2123 vrouwen, voornamelijk tussen de 45 en 65 jaar.