De FNV is blij met de uitspraak die de rechter heeft gedaan inzake een zorgmedewerkster die long covid heeft opgelopen op haar werk. De werkgever wordt aansprakelijk gesteld voor de schade die de medewerkster door long covid heeft opgelopen.
Minister Helder heeft toegezegd dat zij met een collectieve tegemoetkomingsregeling komt voor zorgmedewerkers, die in de eerste vier maanden van de pandemie ziek zijn geworden en long covid hebben opgelopen. In april komt zij met een uitgewerkt plan hiervoor.
De FNV vindt het belangrijk dat deze collectieve tegemoetkomingsregeling er komt, hoewel deze te beperkt van opzet is wat betreft de groep, en in duur en vergoeding. Als de regeling te mager blijkt, start de FNV een bodemprocedure.
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: ‘De uitspraak van de rechter heeft een belangrijke precedentwerking. Werkgevers, maar ook de overheid hebben een verantwoordelijkheid en daarmee aansprakelijkheid. Richtlijnen van de overheid waren onduidelijk en werkgevers wilden geregeld geen persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken, ook als ze wel voorradig waren. Veel zorgmedewerkers met long covid zijn te ziek om persoonlijk een rechtszaak te starten, er is daarom echt een collectieve regeling nodig.’
De FNV wil dus dat minister Helder snel doorpakt met een collectieve regeling; daarnaast kunnen individuele zorgmedewerkers zich melden die hun werkgever aansprakelijk willen stellen. Inmiddels hebben 199 mensen zich gemeld bij Bureau Beroepsziekten van de FNV. In vijf zaken is inmiddels aansprakelijk gesteld.. De uitspraak van de rechter is een steun in de rug voor de melders.
Verder heeft de FNV aan de parlementaire enquêtecommissie die de covid-pandemie gaat onderzoeken gevraagd of zij ook de wisselende overheidsrichtlijnen met betrekking tot bescherming tegen covid op de werkvloer onder de loep wil nemen.
Jong: ‘Wij vinden dit uitermate relevant en hebben inmiddels te horen gekregen dat de commissieleden hierover een zelfstandig oordeel zullen vellen. Ons is er alles aan gelegen dat de overheid de zorgmedewerkers met long covid niet vergeet. Maar wat besluit het kabinet? Om de hoorzitting die zou plaatsvinden over long covid uit te stellen. Waar kunnen onze zorghelden die zijn uitgevallen nu hun verhaal doen?’
Tenslotte gaat de FNV een WOO (Wet Open Overheid) verzoek indienen bij de overheid, zodat alle relevante overheidscommunicatie in relatie tot long covid en aansprakelijkheid tijdens de pandemie boven tafel komt.