De Tweede Kamer spreekt vanavond, dinsdag 14 juni, over een initiatiefwet waarmee werknemers een steviger recht krijgen om te verzoeken thuis te werken. De FNV is positief over dit voorstel, omdat het de zeggenschap van werknemers vergroot. Vicevoorzitter Kitty Jong: ‘Het is nodig dat werknemers meer grip krijgen op hun werk en op de combinatie tussen hun werk en privéleven. Deze initiatiefwet draagt daar aan bij.’
De initiatiefwet van D66 en GroenLinks regelt dat werkgevers een verzoek van een werknemer om de werkplek te wijzigen niet kan weigeren, tenzij de werkgever kan aangeven dat dat echt niet kan. De indieners hebben daarmee het eerdere advies van de SER overgenomen. Daarmee is er breed draagvlak ontstaan over dit initiatiefvoorstel en over het vergroten van de zeggenschap van werknemers over hun werkplek. Ook in de samenleving is er breed draagvlak voor: uit onderzoek van FNV onder 5400 leden blijkt dat 9 op de 10 werknemers meer zeggenschap willen over waar ze werken.
In een brief aan de Tweede Kamer roept de FNV op om de wet te steunen. Jong: “Om van hybride werken een succes te maken is het nodig dat de randvoorwaarden zoals de veilige en gezonde thuiswerkplek op orde zijn. Omdat de grenzen tussen werk en privétijd bij thuiswerken nog meer vervagen is het ook noodzakelijk om afspraken te maken over onbereikbaarheid buiten werktijd.”
Ook benadrukt de FNV dat zeggenschap over waar en wanneer je werkt voor alle werkenden van belang is. Ook voor de groepen die niet thuis kunnen werken is het belangrijk dat zij meer grip krijgen op hun werk, bijvoorbeeld door meer zeggenschap over hun werktijden te krijgen.