Nederland blijft hoog scoren als belastingparadijs voor multinationals wereldwijd. Dat blijkt vandaag uit de nieuwe Corporate Tax Haven Index, gepubliceerd door Tax Justice Network.
Ondanks beloftes tot verbetering de afgelopen jaren, staat ons land op de vierde plek na de Britse Maagdeneilanden, de Kaaimaneilanden en Bermuda. Vijf politieke partijen committeren zich aan het een manifest - onder andere van vakbond FNV - om deze positie te veranderen.
Uit de doorrekening van de verkiezingsprogramma’s afgelopen week bleek dat bijna alle politieke partijen de vennootschapsbelasting willen verhogen. Een hoger tarief alleen is echter niet de oplossing. Zolang grote bedrijven gebruik kunnen maken van allerlei belastingontwijkingsconstructies zullen zij dat tarief effectief nooit betalen.
Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV: 'Wij betalen allemaal belasting, werkenden voorop. Multinationals betalen daarentegen nauwelijks mee, terwijl zij wel profiteren van de veiligheid, het onderwijs en de zorg die met belastingen – hier en elders – worden bekostigd. Allemaal gefaciliteerd door onze overheid. De komende verkiezingen bieden Nederlanders dé kans om een einde te maken van Nederland belastingsparadijs. En dit nieuwe kabinet moet de aanpak van belastingontwijking tot prioriteit maken. Dan betalen multinationals eerlijk mee aan de agenten in de wijk, leerkrachten voor de klas en handen aan het bed.'
Nederland staat voor de tweede keer op rij op plek 4. Vergeleken met de ranglijst uit 2019 is de score zelfs toegenomen van 78 naar 80 op een schaal van 100. Dat komt doordat er nog steeds ingewikkelde belastingontwijkingsroutes bestaan (zoals via informeel kapitaal en royalty’s) die grote geldstromen blijven aantrekken. Daarnaast wordt ook gewezen op het lage effectieve belastingtarief, het gebrek aan transparantie en een agressief fiscaal verdragsbeleid.
Een brede coalitie van maatschappelijke organisaties - van Tax Justice Nederland, ActionAid, Oxfam Novib, Vakbonden FNV en CNV, SOMO, TNI, Both Ends, TNI en de voorzitter van de Europese belastingcommissie, Paul Tang - startte daarom in februari een petitie en schreef een manifest met concrete voorstellen om belastingontwijking aan te pakken. Internationale samenwerking staat bovenaan. Daarnaast moet Nederland ook zelf stappen zetten om haar rol als doorsluisland te beëindigen. Als laatste moet er gewerkt worden aan meer transparantie. Zo moeten grote bedrijven openbaar maken hoeveel belasting ze betalen in Nederland. Vijf politieke partijen (CU, GL, PvdA, PvdD en SP) hebben het manifest ondertekend, met daarbij hun steunbetuigingen (zie ook www.stopbelastingparadijs.nl)