Vakbond FNV heeft vandaag een officiële melding gedaan bij het Nationaal Contactpunt OESO-Richtlijnen (NCP) over Thuisbezorgd / Just Eat Takeaway. De Israëlische dochteronderneming van het Nederlandse bezorgbedrijf – 10bis – weigert in gesprek te gaan met de lokale vakbond Histadrut om afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden en –omstandigheden van de 1.400 aangesloten leden
Daarnaast worden vakbondsleden binnen het bedrijf onder druk gezet en dwarsboomt het management op allerlei manieren vakbondsactiviteiten. FNV vindt dat de malafide praktijken van 10bis onder de verantwoordelijkheid en bevoegdheid vallen van het Nederlandse moederbedrijf Thuisbezorgd / Just Eat Takeaway.
Tuur Elzinga, vicevoorzitter FNV: ‘Het recht van werknemers om zich te verenigingen en afspraken te maken over arbeidsvoorwaarden is een groot goed. Dat moet worden gerespecteerd. De manier waarop 10bis zich gedraagt, is op geen enkele manier toelaatbaar. Over de rug van deze medewerkers wordt veel geld verdiend, zeker nu de thuisbezorgingssector in coronatijd overal ter wereld booming is. Dat 10bis niet eens in gesprek wil met de vakbond over de arbeidsvoorwaarden is een mes in de rug van harde werkers. Het Nederlandse moederbedrijf is voor dit gedrag ook verantwoordelijk en kan hier niet van wegkijken.’
Het Israëlische 10bis erkent niet de rechten van de 1.400 medewerkers die via vakbond Histadrut collectieve afspraken wil maken. Ondanks dat dit ook in Israël een wettelijk recht is met meer dan 1/3 van de werknemers vertegenwoordigd. De medewerkers willen afspraken maken over loon, ongevallenverzekering, weekendtoeslagen en arbeidstijden, maar 10bis weigert al maanden gesprekken.
De afgelopen maanden werden veel actieve vakbondsleden voorgedragen voor ontslag en probeerde het management actief medewerkers over te halen om hun lidmaatschap op te zeggen. In december 2020 oordeelde de rechtbank van Tel Aviv al dat het management van 10bis hiermee moet stoppen. Ondanks de uitspraak van de rechtbank, ontvangt de vakbond nog steeds klachten van het verstoren van vakbondsactiviteiten door het management.
Volgens Histadrut en FNV schendt het bedrijf de geldende OESO-richtlijnen. Deze internationale richtlijnen zijn bedoeld voor bedrijven om met kwesties om te gaan waarbij ketenverantwoordelijkheid geldt. Op het gebied van onder meer arbeidsrechten zoals vakbondsvrijheid, kinderarbeid en dwangarbeid, maar ook op gebied van milieu en corruptie. Beide vakbonden hebben een melding gedaan bij hun nationale NCP.