Vanavond maakt premier Rutte bekend of scholen en kinderdagverblijven na de vakantie weer open gaan of nog langer gesloten blijven. Uit onderzoek van onderzoeksbureau Totta in opdracht van FNV blijkt dat voor een groot deel van de werkende ouders het combineren van werk met kinderen thuis zwaar tot erg zwaar is.
Met name ouders van jonge kinderen tot 4 jaar (56%) en ouders van basisschoolleerlingen (45%) hebben het zwaar.
Judy Hoffer, bestuurslid FNV: ‘Ouders die nu door de sluiting van kinderdagverblijven en scholen in de knel komen in de combinatie van werk en zorg moeten zo snel mogelijk ontlast worden.’ De FNV wil dat de ouders in deze lastige tijd geholpen worden, ook als de scholen en kinderdagverblijven na de meivakantie gedeeltelijk weer opengaan.
40% van de ondervraagde ouders geeft aan langer te werken als gevolg van de maatregelen. In de avonden en in de weekenden werken ouders door om toch aan de contracturen te komen. De FNV maakt zich hier zorgen over, omdat overbelasting op de loer ligt. Judy Hoffer: ‘Scholen en kinderdagverblijven zijn nu al vijf weken gesloten en structureel langer doorwerken kan vervelende gevolgen hebben zoals overspannenheid of een burn-out. Ook is er permanente onrust in het gezin.’
In andere Europese landen is het sluiten van de scholen en kinderdagverblijven gepaard gegaan met het toekennen van extra verlof aan werknemers. Zo heeft Noorwegen ouders 20 extra zorgdagen gegeven. Hoffer: ‘Nederland heeft wat de combinatie van werk en zorgtaken nooit voorop gelopen en laat ook nu weer zien dat de zorg voor kinderen vooral als een privézaak wordt beschouwd. Laat daar nu eens verandering in komen. Calamiteitenverlof en extra vrije dagen zijn in deze uitzonderlijke omstandigheden prima manieren om ouders tegemoet te komen, de overheid zou dit moeten faciliteren.’ Andere landen die werknemers extra betaald verlof hebben toegekend wegens sluiting van scholen en kinderdagverblijven zijn bijvoorbeeld Cyprus, Italië, Duitsland, Roemenië en Oostenrijk.
92% van de ouders met kinderen in de basisschoolleeftijd begeleidt de kinderen bij het thuisonderwijs, zo blijkt uit het onderzoek van Totta. Voor ouders van middelbare scholieren is dit 58%. De helft van de ouders (54%) kost dit 1 tot 2 uur per dag van hun tijd. Nog eens een derde (34%) geeft aan dat dit 3 tot 4 uur tijd in beslag neemt. Vrouwen zijn gemiddeld meer tijd kwijt aan het begeleiden van thuisonderwijs dan mannen. 10% van de ouders zet nu vakantie-uren of een andere vorm van verlof in om thuisonderwijs te kunnen geven.
Ouders geven zelf aan dat zij het meeste behoefte hebben aan meer of betere begeleiding bij thuisonderwijs en betaald verlof.