Bijna driekwart van de Nederlanders maakt zich zorgen over het voortbestaan van de verzorgingsstaat. Twee derde vindt dat er teveel flex is in Nederland. En bijna de helft van de Nederlanders vindt het minimumloon te laag om van te leven. Dat zijn enkele uitkomsten van een representatief onderzoek dat onderzoeksbureau Totta heeft gehouden onder 1.000 Nederlanders in opdracht van de FNV. Van de 1.000 ondervraagden is 14% lid van de FNV.
Ruim driekwart (77%) van de Nederlanders vindt dat het kabinet meer denkt aan bedrijven dan aan mensen. Zakaria Boufangacha van het FNV-bestuur: 'Rutte III wilde echt een kabinet voor de (werkende) mensen zijn, zei het bij aanvang. Daarin schiet het zwaar tekort. Het doorgeslagen aantal onzekere contracten wordt niet fundamenteel aangepakt, flex is een veel te aantrekkelijk verdienmodel voor werkgevers. Het verzwakt de positie van werknemers. Alleen als je de oorzaken van flex aanpakt, krijg je de gewenste vaste banen.'
Weliswaar heeft de WAB (Wet Arbeidsmarkt in Balans) een paar punten waardoor flex minder aantrekkelijk wordt. Zoals hogere WW-premies voor werkgevers die veel flex hebben, transitievergoeding vanaf dag 1 en verbeteringen in payrollafspraken. Boufangacha: 'Maar het moet echt ambitieuzer. Hoe leidt de WAB tot meer vaste banen als er ook een verlengde proeftijd in zit, makkelijker ontslag en een jaar langer in de flexmolen? Dat helpt jongeren niet en brengt de arbeidsmarkt juist verder uit balans. Zij zijn de eerste generatie die het minder heeft dan hun ouders en ze willen graag waardering in de vorm van een vaste baan. De FNV wil meer vaste banen en Nederland wil dat in overgrote meerderheid ook.'
FNV ziet net als ruim driekwart van Nederland, dat grote bedrijven niets in de weg wordt gelegd. Sterker nog, ze krijgen nu op een andere manier twee miljard euro cadeau. Dat helpt ook mee aan de grote winsten. Boufangacha: 'En die bedrijven laten mensen vervolgens onvoldoende meedelen in de winst. Al met al zijn veel mensen boos. Over het gebrek aan zekerheid, een te laag inkomen en de bezuinigingen. Daarom gaan we op 10 november naar de Dam.'
72% maakt zich zorgen over gezond je pensioen halen; 25% daarvan maakt zich veel zorgen, vooral lager opgeleiden. FNV-vicevoorzitter Kitty Jong: 'Mensen zien de verzorgingsstaat stukje bij beetje worden afgebroken. De AOW-leeftijd is veel te snel gestegen en dat treft mensen die vroeg zijn begonnen nog veel meer, zij worden vaker ziek. De drempel om voor de WIA (arbeidsongeschiktheidsuitkering) in aanmerking te komen, ligt absurd hoog. Ook nu het goed gaat met de economie en de staatsinkomsten, wordt er bezuinigd op mensen die ziek zijn of een arbeidsbeperking hebben. Die maatregelen moeten van tafel.' Bijna de helft van de ondervraagden vindt dat de overheid meer moet doen voor mensen met een arbeidsbeperking.
De FNV zet er stevig op in dat mensen met een arbeidsbeperking recht krijgen op toegang tot zogenoemde Sociale Ontwikkelbedrijven. Zij hebben expertise en begeleiding nodig, die gemeenten vaak niet hebben, om duurzaam aan het werk te blijven in een baan die bij hen past. De overheid moet zich daarnaast ook aan de banenafspraak houden.
Twee derde van de ondervraagden vindt dat je voor werk gewoon loon moet krijgen en betaald werk niet vanuit de bijstand moet gebeuren. Jong: 'Mensen in de bijstand die een tegenprestatie moeten verrichten, mogen zeker niet door gemeenten en werkgevers gratis worden ingezet om betaald werk te verdringen. Dat gebeurt nu wel.'
Ruim driekwart (77%) van de Nederlanders vindt dat de welvaart ongelijk is verdeeld en ziet dat steeds meer mensen niet goed kunnen rondkomen (72%). 44% maakt zich zorgen om zijn eigen financiële toekomst terwijl 27% geen zorgen heeft. Een derde vindt dat zijn inkomen de laatste vijf jaar beter is geworden, maar dat geldt vooral voor hoger opgeleiden. Meer mensen vinden dat ze er niet op vooruit zijn gegaan.
De FNV presenteert 6 november zijn inzet op arbeid en inkomen in het Vakbondshuis in Den Haag. De bond heeft daarover een brief gestuurd aan minister Koolmees, met het oog op de begrotingsbesprekingen van Sociale Zaken en Werkgelegenheid in de week van 26 november.
> Reactie FNV op de Rijksbegroting SZW 2019 (pdf)
> FNV arbeidsmarkt sociale zekerheid rapport (pdf)
De FNV heeft een nieuwe website. Hierdoor kan het zijn dat links op deze pagina niet werken of afbeeldingen niet zichtbaar zijn. Excuses voor het ongemak.