Sociale dialoog heeft in de groente- en fruitsector in Peru al geleid tot mooie resultaten: werkgevers en werknemers werken samen aan betere werkomstandigheden voor de sector. Maar voor een duurzame verandering is het noodzakelijk dat de hele keten aan tafel gaat. Dus ook de inkopers die de avocado’s inkopen die bij ons in de supermarkt liggen. Alejandro Fuentes kijkt uit naar een uitbreiding van sociale dialoog naar de hele keten.
Alejandro is de voorzitter van AGAP, de paraplu boven 8 verschillende per sector georganiseerde verenigingen van producenten en verwerkers van de landbouwsector. Hij heeft zelf een groente- en fruitbedrijf en binnen AGAP werkt hij samen met vele andere werkgevers in deze sector.
We moeten echt met alle stakeholders aan tafel"
“De afgelopen jaren is er sprake van meer open communicatie, van beter onderling begrip: ik zie duidelijk een verbetering”, aldus Alejandro Fuentes. Als eigenaar van een groente- en fruitbedrijf én voorzitter van AGAP – de koepel van verenigingen van producenten in de groente- en fruitsector in Peru – heeft hij goed zicht op de ontwikkeling van de sociale dialoog in de sector. Het begin is er, maar Alejandro is ambitieus en denkt verder: “Als sector willen we heel veel verbeteren en dat is ook nodig. Ik denk dan bijvoorbeeld aan onze positie in de internationale markt, maar ook de onderlinge verhoudingen en het voldoen aan werknemersrechten. Sociale dialoog is daarin de sleutel. Daarmee kunnen we bruggen bouwen, elkaar begrijpen. We moeten echt met alle stakeholders aan tafel.”
Dat samen aan tafel gaan is steeds gebruikelijker. Via de Asociación para el Trabajo weten werknemers en werkgevers elkaar te vinden. “Als werkgevers en werknemers spelen we met elkaar het spel van onderhandelen. Samuel (technisch secretaris van de Asociación, red.) is daarin de scheidsrechter: hij zorgt dat het spel eerlijk gespeeld wordt”, legt Alejandro uit. En dat spel heeft dus al de eerste mooie resultaten opgeleverd. “De kleine successen die we al behalen zorgen ervoor dat anderen – binnen en buiten de sector - ook nieuwsgierig worden.”
Alejandro heeft een belangrijke positie in het verder brengen van sociale dialoog in de sector. En dat gaat wat hem betreft verder dan alleen de relatie tussen werkgevers en werknemers die op dit moment steeds beter wordt. “Het is duurzamer als we op álle niveaus meer dialoog voeren met elkaar en daardoor de productie verbeteren. Dat vraagt ook gesprek met de hele keten, dus ook met de inkopers en retailers. Zij hebben eigenlijk de macht.” Wat het belangrijkste doel van deze dialoog is, weet hij goed te duiden: “Het gaat uiteindelijk allemaal om het verbeteren van de kwaliteit van het leven van de werknemers. Daar zijn wij als bedrijven ook mee gebaat: het leidt tot meer productie en een stabieler bedrijf. Als we de mens weer centraal zetten gaat de hele keten erop vooruit! ”