In ons VMP-programma voor de waardeketen palmolie willen we fatsoenlijk en waardig werk voor alle werkers in de palmolieketen. Overheden en werkgevers moeten de rechten van deze werkers beschermen. Dit moet worden ingebed in een praktijk van maatschappelijk verantwoord ondernemen, handelen en investeren. Lees hieronder hoe we te werk gaan.
De productie van palmolie is de laatste decennia enorm toegenomen. Dit gaat gepaard met grootschalige schending van werknemersrechten, landroof en ontbossing. Mondiaal FNV focust op de werkers op de plantages in Indonesië en Colombia, maar richt zich ook op andere partijen in de keten.
Een onderzoek in opdracht van de certificeringsorganisatie Roundtable on Sustainable Palm Oil (RSPO) toonde negen ernstige misstanden aan in de palmoliesector: kinderarbeid, dwangarbeid, discriminatie, onethische wervingspraktijken, te lage lonen, een gebrek aan vrijheid van vereniging, te zware werkdruk en te lange werktijden, ongezonde en onveilige werkomstandigheden en slechte behandeling van vrouwen. De studie betrof ‘s werelds grootste palmolieproducent Indonesië, maar de conclusies gelden net zo goed voor andere palmolie producerende landen in Azië, Afrika en Latijns Amerika.
Grote bedrijven en plantages domineren de keten. De allergrootste producent, Wilmar, beheerst 43 procent van de wereldhandel en bezit bijna een kwart miljoen hectare aan plantages. Ook bij de afnemers zitten veel grote concerns, zoals Unilever en Nestlé. Veel palmolie gaat naar de EU, om verwerkt te worden in voeding, cosmetica en biobrandstof. Nederland is nadrukkelijk aanwezig in de keten, als afnemer, maar ook als financier (onder meer Rabobank) en investeerder (onder meer Robeco). De haven van Rotterdam is een belangrijk knooppunt voor het verdere transport van palmolie. Er zijn verschillende initiatieven om tot verduurzaming te komen, waaronder RSPO en ‘No Deforestation, No Peat, No Exploitation’ (NDPE). We concentreren ons op ‘No Exploitation’, omdat we daarmee de meeste impact kunnen maken in de ondersteuning van vakbonden.
Mondiaal FNV wil fatsoenlijk en waardig werk voor alle werkers in de,palmolieketen. Overheden en werkgevers moeten de rechten van deze werkers beschermen. Dit moet worden ingebed in een praktijk van maatschappelijk verantwoord ondernemen, handelen en investeren.
We hebben vijf speerpunten:
Waar zijn we actief?
Indonesië en Colombia. In sub-Sahara Afrika zijn we op kleinere schaal gaan werken.