Van 13 tot en met 17 november 2023 organiseerde de Oegandese vakcentrale NOTU een jeugdkamp in Mukono, zo’n 25 kilometer ten westen van de hoofdstad Kampala, in de Grand Praclos Gardens. Bijna 370 jongeren kwamen bijeen, waaronder ook delegaties uit Kenia en Nederland. De Nederlandse delegatie bestond uit jonge kaderleden van FNV, bestuurders van Young & United en medewerkers van Mondiaal FNV.
"De imposante aanwezigheid van zo'n grote groep jongeren, geschat op ongeveer 400 deelnemers, bracht een onmiskenbare energie teweeg. Het voelde bijna alsof het vakbondsbloed door hun aderen stroomde, gedreven door een innerlijke passie voor het vakbondswerk. Hun aanwezigheid alleen al voegde een diepgaande dynamiek toe aan de sfeer van het evenement, waarbij de kracht van hun collectieve enthousiasme niet te onderschatten was."
“Het bepalen van wat acceptabel is binnen een samenleving is een complex en voortdurend evoluerend proces. Culturele normen, politieke systemen, technologische ontwikkelingen en sociale bewegingen dragen allemaal bij aan het definiëren van deze grenzen. Wat vandaag als aanvaardbaar wordt beschouwd, kan morgen al veranderen als reactie op maatschappelijke ontwikkelingen en verschuivingen in waarden en overtuigingen.
Met de opkomst van het internet en sociale media is er een geheel nieuwe dimensie toegevoegd aan het activisme en de activiteiten van vakbonden. Online platforms bieden een ongekende mogelijkheid om snel informatie te verspreiden, mensen te mobiliseren en steun te vergaren voor verschillende kwesties. Of het nu gaat om het organiseren van protesten, het delen van verhalen van arbeiders of het lobbyen voor beleidswijzigingen, het internet heeft de manier waarop mensen betrokken raken bij sociale en politieke veranderingen ingrijpend veranderd.
Deze veranderingen hebben ook belangrijke implicaties voor landen met autoritaire leiders, zoals bijvoorbeeld Oeganda. In dergelijke contexten kan het internet een krachtig middel zijn voor oppositiegroepen en vakbonden om zich te organiseren en hun stem te laten horen, ondanks de beperkingen die worden opgelegd door het regime. Tegelijkertijd proberen autoritaire leiders vaak ook de online ruimte te controleren en censuur toe te passen om dissidente stemmen te onderdrukken”
Blijf doorvechten! En laat die oude lullen van vakcentrales niet bepalen hoe jullie de toekomst van de vakbeweging gaan vormgeven.
Ik heb een stuk geschreven op LinkedIn over mijn bevindingen. Zo weet ik door de reis dat het dumpen van oude kleding in van die bakken, grote gevolgen heeft voor de lokale economie in Oeganda. Deze kunnen namelijk niet concurreren met de gratis gedumpte kleding. Ook weet ik dat commerciële instellingen als “Fair Trade” op de stoel van vakbonden kan gaan zitten.
Blijf doorvechten! En laat die oude lullen van vakcentrales niet bepalen hoe jullie de toekomst van de vakbeweging gaan vormgeven.