Reshma (300 is vakbondsleider in de scrap area (elektronica van de schepen).
Voor haar huisje, in de brandende zon, zit Reshma tussen de elektriciteitskabels, printplaten en andere elektronica. Haar man is net terug uit Alang: daar koopt hij restmateriaal op van de schepen die daar worden ontmanteld. Voor 17.000 roepies (ruim 200 euro) kocht hij een grote hoeveelheid: “We weten van te voren niet wat er precies in zit, dus de koop is altijd spannend”, vertelt Reshma. Vervolgens gaat zij aan de slag: met een hamer die bij elke klap bijna uit elkaar valt, tikt ze de delen uit elkaar. Ze is op zoek naar materiaal dat nog wat waard is om te verkopen: koper, ijzer, nikkel, aluminium. Aan de nieuwe lading heeft Reshma ongeveer vijftien dagen werk en omgerekend verdient ze hier 1,25 euro per dag mee.
“Sommige delen gaan lastiger uit elkaar”, vertelt Reshma. Die onderdelen worden in een grote pot gegooid en in de nacht smelten ze dit boven een vuurtje, zodat het plastic scheidt van de rest. “Dit doen we stiekem, want officieel is het verboden om dit te doen.” De hele nacht ruiken ze de zware damp van smeltend plastic. “Mijn schoonvader heeft erg last van zijn longen: hij doet dit werk ook al na 40 jaar!”
Voor ons is het te laat, maar ik wil mijn kinderen een betere toekomst geven
Ondertussen rennen haar kinderen blootsvoets tussen het gevaarlijke materiaal. De oudste twee komen net uit school. Reshma is vastberaden om hen een betere toekomst te geven: “Voor ons is het te laat, maar ik wil mijn kinderen een betere toekomst geven. Wat er ook gebeurt: ik zal mijn kinderen naar school sturen!”
Reshma haar gedrevenheid voor een betere toekomst, stopt daar niet. Toen zij hoorde over SEWA, wist ze meteen dat dit dé manier was om de vrouwen om haar heen te verbinden en te versterken. “Onze wijk is erg conservatief en onze mannen willen niet dat wij naar buiten gaan”, vertelt Reshma. Ze neemt nu de taak op zich om de boodschap van SEWA te verspreiden. Dat doet zij goed: inmiddels zijn bijna alle vrouwen uit haar wijk lid geworden van SEWA: “Doordat we nu lid zijn groeit ons zelfvertrouwen. Ik voel mij sterker, en dat wil ik ook voor andere vrouwen: wij moeten onze eigen stem hebben.”