Het grootste gedeelte van de Nederlanders wil dat bedrijven rekening houden met mens en milieu. Een aantal bedrijven geeft het goede voorbeeld en zet in op duurzaam ondernemerschap. Het is nu tijd voor de volgende fase: bindende afspraken waarmee alle bedrijven worden verplicht duurzaam en verantwoord te ondernemen. Daarom roept Mondiaal FNV politici op om snel met wetgeving te komen.
Internationale kaders stellen dat bedrijven verantwoordelijk zijn voor mensenrechten in hun ketens. De United Nations Guiding Principles on Business and Human Rights (ook wel de UNGP’s genoemd) en richtlijnen opgesteld door de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (de OESO-richtlijnen) zijn daarvan de belangrijkste. Deze richtlijnen zijn niet juridisch bindend waardoor niet alle bedrijven ze toepassen. Dit zorgt voor oneerlijke concurrentie. Bedrijven die wel hun verantwoordelijkheid nemen, worden ondermijnd door bedrijven die uitbuiting accepteren en lagere prijzen betalen aan leveranciers. In Nederland werkt de FNV samen met een groep bedrijven, maatschappelijke organisaties en overheid aan verbetering door middel van sectorale convenanten. Hierin worden goede stappen gezet maar ze beslaan nog een te klein aandeel van de markt en leveren in de praktijk onvoldoende op voor de mensen die onze spullen maken. Daarom is wetgeving nodig om de lat voor alle bedrijven hoger te leggen.
De groep bedrijven die zich uitspreekt voor bindende maatregelen blijft groeien. FNV is, samen met diverse bedrijven en organisaties, onderdeel van de IDVO-coalitie: het Initiatief voor Duurzaam en Verantwoord Ondernemen. Door middel van campagne en lobby maakt deze groep zichtbaar hoe groot het draagvlak is voor duurzaam ondernemen. Ook de Sociaal Economische Raad (SER) pleit voor wetgeving als belangrijke stap om te komen tot duurzame ketens.
Wetgeving is niet alleen goed voor het bedrijfsleven maar ook voor de consument. 80% van de Nederlandse consumenten wil dat bedrijven verplicht worden om rekening te houden met mens & milieu. Niemand wil meebetalen aan uitbuiting. Helaas is de realiteit dat moderne slavernij, kinderarbeid en vakbondsonderdrukking nog veel te vaak voorkomen in internationale ketens.
Draagvlak is duidelijk aanwezig. Het nu tijd dat de politiek dit oppakt. In Nederland ligt al een initiatiefwet klaar van ChristenUnie, GroenLinks, PvdA en SP. Het Ministerie voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking heeft bouwstenen gepresenteerd voor Europese wetgeving. Mondiaal FNV roept politici op om ambitie te tonen en snel met wetgeving te komen voor eerlijk ondernemen. Het onderwerp zou prominent onderdeel moeten zijn van de formatiegesprekken.
Minister De Bruijn heeft in het laatste debat over verantwoord ondernemen aangekondigd nationale wetgeving te ontwikkelen. Ook in het onlangs verschenen regeerakkoord staat nationale wetgeving opgenomen, net als een inzet om op Europees niveau tot regelgeving te komen. De FNV is positief over deze stappen en gaat ervanuit dat de ‘bouwstenen’ van de overheid (die voortbouwen op het SER-advies) de basis zullen zijn voor het werk van de nieuwe regering. Het is belangrijk dat de nieuwe minister het tempo erin houdt, maar dit is een goede start. (Mondiaal) FNV zal de ontwikkelingen blijven volgen, in Nederland én Europa.