Afgelopen week hebben verschillende politieke partijen hun brieven aan de formateurs gestuurd. Dit is het moment, want wat niet in het regeerakkoord staat, heeft nauwelijks kans van slagen.
Van Ark en Koolmees zijn begonnen met de formatie en de lijsttrekkers bezinnen zich. Het is te hopen dat zij daarbij ook over de grenzen gaan. Want het was afgelopen weken heel stil rond een belangrijke alinea: ontwikkelingssamenwerking en eerlijke handel.
Die stilte is zorgelijk, want voor onze economie én voor duurzame internationale ontwikkeling is er geen tijd te verliezen. Het Suezkanaal en de situatie in Qatar maken dat glashelder. De verkiezingsprogramma’s waren er duidelijk over. Daarom:
Beste Sigrid, Lilianne, Jesse, Gert-Jan en Wopke,
Houd die lijn uit jullie verkiezingsprogramma’s vast en leg ontwikkelingssamenwerking en eerlijke handel juist nu op tafel!
Om te beginnen: werken aan eerlijke handel kan alleen als de basis op orde is. De verkiezingsprogramma’s van zowel D66, PvdA, GroenLinks, ChristenUnie als CDA kiezen voor een terugkeer naar 0,7% van het Bruto Nationaal Inkomen voor ontwikkelingssamenwerking. Een internationale afspraak die cruciaal is voor de aanpak van armoede en ongelijkheid in de wereld. De ernstige schendingen van arbeids- en mensenrechten in Qatar zijn daar een schrijnend voorbeeld van. Ook de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) hamert deze maand juist nogmaals op het belang van een verhoging van het budget voor ontwikkelingssamenwerking, zeker in tijden van crisis. In veel landen neemt armoede door de gevolgen van Corona toe en zal de economie minder snel herstellen dan hier. Dit raakt ook Nederland: mondiale productieketens zullen langdurig verstoord blijven. Lijsttrekkers, investeer juist in de landen die het hardst geraakt zijn! Uit solidariteit, maar ook met het oog op stabiele handelsrelaties en de Nederlandse banen die hiervan afhankelijk zijn.
Lees het artikel op Joop.nl
Karen Brouwer (Mondiaal FNV) & Elles van Ark (CNV Internationaal)