Op 8 april stemde de Eerste Kamer alsnog in met een groot deel van de bezuinigingen op het onderwijs. Eerder hebben we deze al deels teruggedrongen na onze actie met 25.000 mensen op het Malieveld. Maar het is nog lang niet genoeg. Dus we gaan door. Kom jij ook in actie?
Meld je aanOnze gezamenlijke eis blijft: de bezuinigingen moeten van tafel. Daarom leggen medewerkers per instelling —samen met studenten, en al meer dan 25.000 stakers— het werk neer om te laten zien: dit pikken we niet.
10 grote onderwijssteden zijn al in actie gekomen tegen de bezuinigingen. Universiteiten en hogescholen uit de volgende steden staan nog op de planning:
Tegelijkertijd met de estafettestakingen zijn we in overleg met onze actiepartners om vervolgacties voor te bereiden. We richten ons op de voorjaarsnota én Prinsjesdag, want ook voor volgend jaar ligt de sloop van het onderwijs op tafel. Ook op 1 mei – de Dag van de Arbeid – laten we van ons horen, met een krachtig onderwijsblok in de mars. Samen gaan we er álles aan doen om de afbraak van ons onderwijs te stoppen. Ben jij erbij? En wil jij je inzetten bij vervolgacties? Vul het formulier in! En deel de pagina met je collega's en studenten. Want met hoe meer mensen we in actie komen, hoe sterker we staan.
Er is veel wat je kunt doen om onze strijd sterker te maken. Kom naar een actiebijeenkomst of help organiseren en breng anderen in beweging. Maar er is meer:
Stijgende prijzen, afbrokkelende voorzieningen en een politiek die ons steeds verder in de steek laat — het is genoeg geweest. Het is tijd om samen op te staan! Kom op 1 mei naar de Dag van de Arbeid en laat zien waar we als vakbond voor staan: solidariteit. Daarnaast zijn de hoger onderwijs estafettestakingen genomineerd voor de Herman Bode Award, de prijs voor het beste actietraject. Breng je stem uit!
Meer informatieStijgende prijzen, afbrokkelende voorzieningen en een politiek die ons steeds verder in de steek laat — het is genoeg geweest. Het is tijd om samen op te staan! Kom op 1 mei naar de Dag van de Arbeid en laat zien waar we als vakbond voor staan: solidariteit. Daarnaast zijn de hoger onderwijs estafettestakingen genomineerd voor de Herman Bode Award, de prijs voor het beste actietraject. Breng je stem uit!
Meer informatieBij de eerste 6 stakingen kwamen al 17.000 medewerkers en studenten in actie tegen de bezuinigingen. Die hebben nu al hun weerslag op (internationaal) personeel, studenten en de kwaliteit van het onderwijs. Daarom blijft de eis aan de Eerste Kamer: "Stop de sloop van ons onderwijs!"
Bekijk de foto'sBij de eerste 6 stakingen kwamen al 17.000 medewerkers en studenten in actie tegen de bezuinigingen. Die hebben nu al hun weerslag op (internationaal) personeel, studenten en de kwaliteit van het onderwijs. Daarom blijft de eis aan de Eerste Kamer: "Stop de sloop van ons onderwijs!"
Bekijk de foto'sEr komen veel vragen binnen van medewerkers in het hoger onderwijs over de staking. Hieronder vind je overzicht van de meestgestelde vragen en antwoorden.
Het doel van de staking is om zo veel mogelijk druk uit te oefenen op het kabinet en te laten zien dat we bereid zijn om gezamenlijk actie te blijven voeren. De gevolgen van de bezuinigingen zijn desastreus voor het hoger onderwijs. Er is al veel actie ondernomen om de bezuinigingen terug te draaien. In november stonden we nog met 25.000 mensen op het Malieveld! Toch houdt het kabinet vast aan een groot deel van de bezuinigingen. Dat laten we niet gebeuren. Samen stoppen we de sloop van het hoger onderwijs!
Als we de bezuinigingen willen terugdraaien, moeten we de voorjaarsbegroting beïnvloeden. De onderhandelingen over deze voorjaarsnota duren een langere periode. We willen gedurende deze gehele periode aandacht voor de sloop van het hoger onderwijs. Dat kan met een estafettestaking, omdat we daarmee voor langere periode onder de aandacht blijven. Bovendien sluit een estafettestaking een nationale staking op later moment niet uit.
In totaal wordt er nog ruim een half miljard bezuinigd op de universiteiten en hogescholen, waarbij universiteiten de zwaarste klap te verduren krijgen. Dit gebeurt door bezuiniging op en afschaffing van de startersbeurzen, het fonds voor onderzoek en wetenschap, subsidies van het NWO en internationalisering. Daarbij hangt de Wet internationalisering in Balans nog in de lucht, waarmee waarschijnlijk meerdere opleidingen zullen moeten verdwijnen.
Deze gigantische bezuinigingen worden afgevuurd op een sector die het al moeilijk heeft. Er is gigantische werkdruk omdat er simpelweg veel te veel werk is voor het aantal mensen dat in het hoger onderwijs werkt. De arbeidsinspectie dreigde al met boetes als de situatie niet zou verbeteren. Door de bezuinigingen zal deze werkdruk alleen maar hoger worden. Hetzelfde werk zal gedaan moeten worden, maar dan met minder mensen. Collega's zullen hun baan verliezen, zoals nu al te zien is bij UCR, de OU en in Twente.
Hiernaast hebben de bezuinigingen een grote impact op de kwaliteit van het onderwijs. Er zal minder tijd zijn voor individuele begeleiding en werkgroepen, keuzevakken worden weggesneden en hele studies zullen verdwijnen. De bezuinigingen leiden daarmee tot een directe verschraling van het opleidingsaanbod en de onderwijskwaliteit.
Onze samenleving heeft hiernaast mensen nodig die kritisch en onafhankelijk nadenken over de complexe issues die er spelen in de wereld. Of dit nu voor een bedrijf, de overheid, een NGO of een politieke partij is – we hebben goed en onafhankelijk onderzoek nodig én studenten die goed worden opgeleid. Deze bezuinigingen zetten dit onder druk.
Ook zijn de bezuinigingen op internationalisering, samen met de invoering van de Wet Internationalisering in Balans (WIB), een aanval op het internationale karakter van onze universiteiten. Internationale collega's, die vaak al jaren in Nederland wonen en werken, worden door dit kabinet als ongewenst neergezet.
Maar de gevolgen van deze bezuinigingen zijn niet alleen voelbaar in werkdruk, onzekerheid en onderwijskwaliteit. Deze bezuinigingen gaan namelijk gepaard met een ideologie die onafhankelijk en kritisch denken wil uitbannen. De PVV-woordvoerder in de Tweede Kamer ziet de bezuinigingen als afstraffing voor het ‘wokisme’ op de universiteiten. Het is belangrijk dat we ons uitspreken tegen deze antidemocratische ideologie en pal achter iedereen staan die op een onafhankelijke en integere manier onderzoek doet.
De plek waar er bezuinigd wordt, is een politieke keuze van het kabinet. Er zijn andere oplossingsrichtingen. Denk aan het verhogen van belastingen op vermogen en de hoogste inkomens, de winstbelasting voor (buitenlandse) aandeelhouders hetzelfde houden en het afschaffen van de fossiele subsidies.
FNV is voor brede solidariteit binnen de publieke sector. Alle bezuinigingen die de maatschappij op deze manier raken zijn onverstandig, vergroten de problemen die er nu al zijn, en lossen niets op.
Het is de verantwoordelijkheid van het College van Bestuur om de universiteit efficiënt, doelmatig en goed te besturen. Als de bezuinigingen niet in het belang zijn van goed bestuur, kan het dus noodzakelijk zijn om er niet zomaar mee akkoord te gaan.
Er staat niet in de wet dat universiteiten niet mogen protesteren, staken of hinder veroorzaken. Bij hinder (zoals bij stakingen) kan de rechter toetsen of de actie proportioneel is.
Als bezuinigingen niet worden uitgevoerd zoals bedoeld door het kabinet (bijvoorbeeld door ze anders te verdelen over de universiteit), zijn er natuurlijk wel mogelijke consequenties. De overheid kan bijvoorbeeld besluiten bepaalde financiering te stoppen, een bestuursmaatregel op te leggen, of te besluiten via de Raad van Toezicht bepaalde bestuurders te laten verwijderen. Het kan noodzakelijk zijn voor het grotere goed, voor de publieke zaak, dat het College van Bestuur desondanks dit risico neemt. Dit is een zaak van academisch leiderschap.
Om je voor te bereiden op een staking, hebben we een checklist gemaakt. Bekijk ‘m hier. Zorg er ook voor dat je je aanmeldt op de pagina van jouw universiteit – dat kan bovenaan deze pagina. Zo krijg je alle belangrijke informatie ook via de mail.
Nee, dat hoeft niet. Het kan wel zijn dat je hier zelf voor kiest, omdat het werk alleen door jou gedaan kan worden en nu eenmaal moet gebeuren.
Nee, alleen bij uitzondering kan een werkgever je vragen toch bepaalde taken te doen. Bij de universiteit Leiden hebben de vakbonden met het College van Bestuur afgesproken dat er een hardheidsclausule wordt geaccepteerd voor uitzonderlijke situaties. Bijvoorbeeld voor promoties en tentamens. Maar reguliere werkzaamheden, waaronder onderwijs, vallen daar niet onder. Staken betekent in principe dat je niet werkt.
De pas krijg je een dag voor de staking via de mail. Je stakingspas bevat een persoonlijke QR-code die op locatie gescand wordt. Dat kan op je mobiel of op papier. In de mail zie je ook welke gegevens bij ons bekend zijn. We hebben correcte gegevens nodig om je snel te registreren en snel uit te betalen. Check daarom je gegevens als je je stakingspas ontvangt. Jouw gegevens kun je zelf updaten via mijnfnv.nl. Mocht je geen stakingspas ontvangen, kun je ook je ledenpas naar de stakingslocatie meenemen. Zorg er dan voor dat je je lidnummer bij de hand hebt.
De impact van een staking wordt mede bepaald door de intensiteit en duur van de staking. Deze staking is natuurlijk vervelend voor studenten. Mogelijk gaan bepaalde colleges niet door, of worden cijfers pas later geleverd. Maar dat is een kortetermijngedachte.
Deze staking is juist in het belang van studenten – voor op de lange termijn. Als we nu niet in beweging komen en de bezuinigingen worden doorgevoerd, zal dit effect hebben op de kwaliteit en beschikbaarheid van onderwijs. En daar zullen studenten langdurig de gevolgen van merken.
Ook als je geen lid bent van een vakbond kun je staken. De officiële aankondiging van de staking in je bedrijf is voor alle werknemers en niet alleen voor vakbondsleden. Maar alleen vakbondsleden hebben recht op een stakingsuitkering, of rechtsbijstand van de bond. Word hier lid!
Kan je staken als je ziek bent? Of staken vanuit huis? Antwoord op andere veelgestelde vragen vind je op deze pagina. Op de pagina ‘Wat houdt staken in?’ vind je ook veel informatie, bijvoorbeeld over de stakingsuitkering.
De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.
Statistische cookies
:Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.
Marketing cookies
:Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.