In onze documentaire ‘Gezocht: eerlijk werk! Dossier schijn-zzp’ duiken we dieper in de wereld van schijn-zzp.
Twijfel je of jij wel terecht als zzp’er werkt? Of werk je al in een schijn-zzp constructie, bijvoorbeeld bij Deliveroo, Temper of Uber? Stuur een mail naar platformwerk@fnv.nl. Wij horen graag je verhaal en kunnen je helpen een eerlijke beloning te krijgen. Uiteraard gaan wij zeer vertrouwelijk met jouw gegevens om.
Het aantal zzp’ers in Nederland is de afgelopen jaren enorm gegroeid. Meer dan in de landen om ons heen. Maar zijn al die zzp’ers wel zelfstandig of is hun opdrachtgever eigenlijk een werkgever die wetten en regels ontduikt?
FNV geeft advies en juridische bijstand aan zzp-ers die nu voor een platform werken. Wij staan hen bij, ook als het tot een rechtszaak komt. Bekijk de documentaire om te zien wat wij voor onze leden hebben betekent.
De FNV wil dat er een einde komt aan de schijnconstructie met zzp'ers. Het is tijd voor de politiek om de wet DBA na te leven en nieuwe wetgeving te maken tegen schijn-zzp. De politiek moet er voor zorgen dat het makkelijker wordt voor een schijnzelfstandige om een arbeidsovereenkomst op te eisen. De opdrachtgever moet bewijzen dat er sprake is van een zzp'er en niet van een werknemer. Bij structureel werk hoort een zeker contract, leefbaar loon, perspectief en zeggenschap.
Met meer leden kunnen wij als FNV een grotere vuist maken. Bekijk wat wij nog meer voor jou kunnen betekenen voor jou als lid.
Heb je vragen over schijn-zzp? Wil je weten of jij recht hebt op een normaal contract? Of werk je voor een van de genoemde bedrijven? Stuur een mail naar platformwerk@fnv.nl of lees meer op:
Steun je FNV in onze principiële rechtszaken tegen schijn-zzp?
Werknemers in verschillende sectoren werken als zzp‘ers, terwijl ze dit niet zijn. Het gaat er dan niet om wat er op papier is afgesproken, maar hoe het in de praktijk gaat. We spreken over schijn-zzp als het gaat om structureel werk, als er sprake is van gezag en als er niet of nauwelijks onderhandeld kan worden over het tarief. Het gaat meestal om structureel werk en dus om echte werknemers.
Vaak hebben werkers geen andere keus dan als zzp'er aan het werk te gaan. Het is of als zzp'er werken of niet werken. Het zijn grote bedrijven als Uber en Deliveroo die profiteren van deze schijnconstructie. Door zich niet aan de Nederlandse wet- en regelgeving te houden zijn ze goedkoper uit. De rekening is voor de werkende en de maatschappij. Want er is een grote groep werkers die te weinig loon krijgt. Ze werken onverzekerd, bouwen geen pensioen op en betalen niet mee aan sociale premies. De coronacrisis toont aan hoe kwetsbaar de positie van schijn-zzp'ers is. Ze hebben geen reserves kunnen opbouwen en vallen buiten alle normale voorzieningen als WW.