Fitte medewerkers zijn minder ziek en ervaren meer werkplezier. Dat is de gedachte achter leefstijlprogramma’s op het werk. En die programma’s vallen vaak onder duurzame inzetbaarheid. Zoals BRAVO (Bewegen Roken Alcohol Voeding Ontspanning) voor de verhoging van de individuele belastbaarheid. Maar is zo'n programma nuttig? Of is er meer nodig voor fitte medewerkers?
Maatregelen die de kwaliteit van het werk verbeteren, zorgen dat medewerkers gezonder en veiliger kunnen werken. Maatregelen op de leefstijl van medewerkers hebben nauwelijks effect op de inzetbaarheid van medewerkers. Dat blijkt uit verschillende onderzoeken.
Jouw werkgever moet eerst voldoen aan de Arbowet. En problemen bij de bron aanpakken (primaire preventie). Dus niet een stoppen met roken cursus aanbieden, terwijl je nog blootstaat aan ongezonde lasdampen. Hij moet eerst die dampen weghalen. Dus niet een cursus mindfulness geven zodat je leert omgaan met werkdruk. Terwijl je te veel werk voor te weinig tijd hebt en meer collega’s nodig hebt voor minder werkdruk. Werkgevers doen steeds meer aan “pleisters plakken” en “paracetamolletjes geven”. En pakken niet de echte werkoorzaak van het probleem aan.Terwijl dat juist zo nodig is om gezond aan het werk te blijven.
Er zijn zorgen over de privacy bij leefstijlprogramma’s. Zo mag een werkgever geen gezondheidsgegevens verzamelen van medewerkers. Maar wat als je werkgever coachingprogramma’s of slimme horloges aanbiedt? Dan kan hij toch inzicht krijgen in jouw beweging, slaappatronen en andere privé-zaken. Maak dus vooraf afspraken dat de werkgever jouw persoonlijke gegevens niet mag inzien.
Iedereen in Nederland heeft recht op bescherming van zijn grondrechten. Voor leefstijl zijn dat:
Je werkgever mag zich niet zomaar dwingend mengen in jouw privéleven. Maar als je een bepaalde leefstijl hebt waardoor je slecht functioneert, mag hij je hierop soms aanspreken. De werkgever heeft ook instructierecht. Als jij de werkinstructies meerdere keren weigert, mag de werkgever je schorsen, je loon weigeren bij ziekte of je ontslaan.
In de volgende drie gevallen mag een gezonde leefstijl worden bevorderd. Bij:
Wil je toch voor jou en je collega’s afspraken maken over een leefstijlprogramma? Beantwoord dan de volgende vragen:
Wil je fit over de finish komen en gezond van je pensioen genieten, dan heb je zoveel meer nodig dan een leefstijlprogramma. Zoals een veilige en gezonde werkplek, werkzaamheden en werktijden. Dat je zelf ook kunt meebepalen hoe je je werk veilig en gezond indeelt. Dat je weet dat je bij je werkgever terecht kunt, dat hij naar je luistert en dat hij daar dan ook wat mee doet. En dat je zo nodig een opleiding kunt volgen.
Heb je een vraag over Gezond en Veilig Werk? Bijvoorbeeld over bedrijfsongevallen, fysieke belasting, RSI of veiligheid? Bel het Arbo-Adviespunt, maandag t/m vrijdag, van 9.00 tot 13.00 uur.