Elk jaar overlijden in Nederland zo’n 60 werknemers door een ongeval op hun werk. Daarnaast zijn er nog zo’n 2.300 ernstige bedrijfsongevallen waarbij sprake is van ziekenhuisopname, waarvan een deel met blijvend letsel. Hoe zit het met de veiligheid op jouw werk, en wat doe je bij een bedrijfsongeval?
Een bedrijfsongeval is een ongeluk dat onder werktijd gebeurt en waardoor je je werk niet kunt uitvoeren. Een snee waarbij je een pleister moet plakken maar kunt doorwerken, is geen bedrijfsongeval.
Schilders, timmerlieden, stukadoors en metselaars lopen veel risico op een bedrijfsongeval. Want struikelen/vallen staat bovenaan in de lijst met ernstige bedrijfsongevallen. Maar ook bij machinebankwerkers, monteurs, en reparateurs komen bedrijfsongevallen vaak voor. En ook wanneer je werkt met gevaarlijke stoffen of onder hoge werkdruk is het risico op een ongeval groter.
Je meldt een ongeval altijd bij je leidinggevende of werkgever. En die moet een ernstig ongeval (dodelijke afloop, of blijvend letsel of ziekenhuisopname) altijd melden bij de Nederlandse Arbeidsinspectie. En je werkgever moet ook een lijst bijhouden van alle bedrijfsongevallen.
In een goed veiligheidsbeleid zijn risico's in kaart gebracht, maatregelen bedacht om ongevallen te voorkomen, regels en procedures opgesteld en wordt er een ongevallenregistratie bijgehouden. Je werkgever moet zorgen voor een veilige werkplek.
De volgende stappen helpen je bij het aanpakken van risico’s op bedrijfsongevallen:
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!