Soms gaat bij een fusie of reorganisatie het bedrijf over naar een andere eigenaar. Dan geldt overgang van onderneming. De nieuwe eigenaar wordt dan automatisch de werkgever van de werknemers. Ook behouden zij hun oude rechten en plichten. Welke rol speelt de or?
Bij een overgang van onderneming heeft de or adviesrecht (artikel 25, lid 1a van de WOR). Dat betekent dat de directie het besluit moet voorleggen aan de or.
Doet de directie dat niet, of gaat de directie (ondanks negatief advies) toch door met de overdracht, dan kan de or naar de Ondernemingskamer stappen.
Ook de or van het nieuwe bedrijf moet een adviesaanvraag ontvangen van de directie (artikel 25, lid 1b van de WOR). Weet je al wie het nieuwe bedrijf is. Ga dan met de or om de tafel zitten voor strategisch overleg.
Dan is de directe verplicht de werknemers op de hoogte te brengen van het (voorgenomen) besluit tot overgang van onderneming.
Bij overgang van onderneming kunnen er drie situaties zijn:
1. Heeft de or een adviesaanvraag ontvangen?
2. Naar welk onderwerp onder lid 1 van artikel 25 WOR verwijst de ondernemer?
3. Wat wordt er verkocht of overgedragen:
4. Welke bedrijfsonderdelen of activiteiten worden verkocht of overgedragen:
5. Wordt een natuurlijk persoon (vennootschap onder firma, een maatschap of commanditaire vennootschap) omgezet in een rechtspersoon?
6. Wordt een rechtspersoon omgezet in een andere rechtspersoon, dan is er wel sprake van overgang onderneming en verandering van werkgever.
Vindt de onder 4 tot en met 6 genoemde vormen van overdracht bij overeenkomst plaats, dan is er ook sprake van overgang onderneming en verandering van werkgever.
Heb je vragen over de ondernemingsraad (or), of personeelsvertegenwoordiging (PVT)? Bijvoorbeeld over welke rechten jouw or heeft? Of hoe je het beste in een bepaalde situatie kunt reageren als or? Stel hem aan het Or-Adviespunt.