Na faillissement van een bedrijf kan de curator besluiten om toch nog een doorstart te maken. Het bedrijf gaat dan, vaak in afgeslankte vorm, toch door.
De curator kijkt of het hele bedrijf of een deel van het bedrijf door kan. Financiële redenen spelen hierbij een rol. Soms kan het voordeliger zijn om alleen een gedeelte van het bedrijf door te starten.
De curator probeert bij een doorstart altijd zoveel mogelijk personeel bij de nieuwe eigenaar te plaatsen. Dat lukt helaas niet altijd. Bij een ‘gewone’ bedrijfsovername is de nieuwe eigenaar volgens de wet niet verplicht om personeel over te nemen.
Als voor het faillissement al bekend was dat het bedrijf een doorstart zou maken, dan noem je dat overgang van onderneming. Dan gaan wel alle medewerkers met alle arbeidsvoorwaarden volgens de wet over naar het doorgestarte bedrijf.
Bij een doorstart die niet is voorbereid, kun je een baan bij de nieuwe eigenaar niet zomaar weigeren. Om WW te krijgen moet je passend werk accepteren. Weiger je de overstap naar het voortgezette bedrijf, dan mag het UWV je WW-uitkering stopzetten. Dat geldt ook voor betaling over de opzegtermijn. Heb je al ander werk op de datum van faillissement, dan kun je wel de de overgang naar het doorgestarte bedrijf weigeren.
Let op: Mocht je na een doorstart alsnog ontslagen worden. Dan moet je dat in elk geval melden bij het UWV, zodat je daarna een WW-uitkering kunt aanvragen.
Of je na een doorstart een nieuw contract of arbeidsovereenkomst krijgt, hangt af of er sprake is van overgang van onderneming. Is de doorstart niet voor het faillissement voorbereid, dan is er geen sprake van overgang van onderneming en krijg je een nieuw contract. Bij een voorbereide doorstart is wel sprake van overgang van onderneming en krijg je geen nieuw contract. Hieronder leggen we uit wat dit voor jouw arbeidsvoorwaarden betekent.
Is de doorstart niet voor het faillissement voorbereid, dan is er geen overgang van onderneming. Je arbeidsvoorwaarden gaan niet mee over en je krijgt een nieuwe arbeidsovereenkomst aangeboden. Dit kan bijvoorbeeld betekenen dat je een ander salaris krijgt. Ook kun je een tijdelijk contract aangeboden krijgen, terwijl je een vast contract had. Ga je op basis van een doorstart hetzelfde werk doen bij de nieuwe werkgever, let er dan wel op dat er geen proeftijd in je arbeidsovereenkomst staat.
Bij een voorbereide doorstart is wel sprake van overgang van onderneming. Dan geldt de regel dat het personeel en de arbeidsvoorwaarden mee overgaan. Het kan zijn dat je een nieuwe arbeidsovereenkomst krijgt, bijvoorbeeld omdat de naam van het bedrijf anders is. Ook kunnen er nieuwe regels en voorwaarden in de arbeidsovereenkomst staan. Je krijgt dan een nieuwe arbeidsovereenkomst, maar je houdt in ieder geval wel de arbeidsvoorwaarden die je had.