Als je solliciteert naar een bepaalde functie kun je te maken krijgen met een aanstellingskeuring. Tijdens deze keuring word je fysieke of psychische gezondheid onderzocht. Maar wat mag een werkgever wel en niet vragen over jouw gezondheid?
Een aanstellingskeuring is gebonden aan strenge voorwaarden omdat je rechten kunnen worden geschaad. Denk maar aan het recht op privacy en het recht op de lichamelijke integriteit. Er zijn twee belangrijke onafhankelijke bronnen voor informatie over aanstellingskeuringen:
De CKA geeft informatie over wat wel en niet mag bij een aanstellingskeuring. Sollicitanten, werknemers en leden van de ondernemingsraad (or) of personeelsvertegenwoordiging (pvt) kunnen bij de CKA terecht voor informatie en advies. Het is ook mogelijk om een klacht in te dienen bij de CKA over een aanstellingskeuring als je het ergens niet mee eens bent.
In de WmK staan de regels voor aanstellingskeuringen. Het uitgangspunt is dat een aanstellingskeuring alleen mag als de uitoefening van de functie risico’s kan opleveren voor je eigen gezondheid en veiligheid of die van anderen. Je toekomstige werkgever moet bovendien zijn arbobeleid op orde hebben zodat de risico’s zoveel mogelijk beperkt worden waardoor een aanstellingskeuring helemaal niet nodig is.
De Wmk stelt dat alleen de bedrijfsarts gezondheidsvragen mag stellen in het kader van een aanstellingskeuring. Je toekomstige werkgever mag dus nooit vragen stellen over je gezondheid. Ook niet via een sollicitatieformulier of tijdens het sollicitatiegesprek. Als je tijdens je sollicitatie toch dergelijke vragen krijgt, meld dit aan de CKA. Zij houden toezicht op de juiste naleving van de Wmk.
De or of pvt heeft instemmingsrecht voor het vaststellen, wijzigen of intrekken van het beleid over aanstellingskeuringen. De or of pvt kan ook bij de CKA terecht voor informatie en advies en voor het indienen van een klacht.
Neem contact met ons op bij vragen of problemen over je werk. Wij helpen je graag!