Er zijn twee rondes met verschillende workshops tijdens het Solidariteitsfestival. Benieuwd naar welke workshops er zijn? Bekijk hier het aanbod en vergeet je niet aan te melden.
In deze workshop gaan we in gesprek met de Keniaanse vakbond van ziekenhuispersoneel over hun vakbondsstrijd rond het stoppen van markwerking in de zorg. Onderzoeksbureau CICTAR vertelt hoe Nederlandse publiek en privaat geld wordt ingezet om te verdienen aan de Keniaanse zorg. Samen met leden en bestuurders van Zorg en Welzijn FNV bespreken we hoe dit verdienmodel ook in Nederland een steeds grotere speelt en hoe we internationale solidariteit èn samenwerking in de strijd tégen marktwerking en vóór goede zorg kunnen organiseren.
Internationale sprekers bij deze sessie: Dr. Dennis Mhbegah, Dr. Davji Atellah en Mercy Ouma van de KMPDU-Kenia. Jason Ward, onderzoeker bij CICTAR en Steven Ward, organising afdeling Public Services International (PSI). Daniel Oberko regionaal secretaris voor Afrika en Arabirsche landen bij PSI.
In deze workshop gaan we in gesprek met vrouwelijke vakbondsvertegenwoordigers uit Mauritanië en Marokko over het afdwingen van vakbondsrechten in internationale productieketens. FNV-leden en bestuurders uit Industrie-Agrarisch FNV vertellen hierbij hoe zij met hen samenwerken in de internationale keten van de zadenindustrie. Hierbij leggen ze uit hoe je als FNV-lid actief kunt worden in internationaal vakbondswerk als je binnen een internationaal bedrijf of productieketen werkzaam bent.
Internationale gasten bij deze sessie: Haja Lehoueij & Verkane Koriya van de Syndicat la Terre aux Paysans -STP – Mauritanie. Touria Jaouhar, Khadija Ghamiri en Samira Rayasse van UMT uit Marokko, Nadia Bargaoui en Radhia Garraoui van de FGA/UGTT uit Tunesie. Vanuit FNV zijn Jeroen Brandenburg, vakbondsbestuurder Agrarisch Groen, en verschillende FNV kaderleden uit de sector aanwezig.
In deze tijd vinden er in een groot deel veel van de wereld verkiezingen plaats. In veel landen zien we een sterke opkomst van extreemrechtse en antidemocratische partijen zoals pas ook in Nederland. Deze vormen een bedreiging voor de kernwaarden van de mondiale democratische vakbeweging. In deze workshop gaan we in gesprek met vakbondsvertegenwoordigers uit Argentinië, Italië en van de Europese vakbondskoepel ETUC en Spanje over welke vakbondsstrategieën werken als extreem rechts aan de macht is en hoe we onderlinge solidariteit kunnen organiseren.
Sprekers bij deze sessie: Tuur Elzinga, voorzitter FNV. Salvatore Marra, directeur internationale zaken, CGIL-Italy en betrokken bij het Internationale Netwerk van Anti-Fascistische vakbonden. Martha Scarpato, internationaal adviseur CTA-Argentinie. Ludovic Voet, Confederal Secretary Europees Vakverbond, EVV/ETUC. Betrokken bij de ETUC Initiatief “Routekaart voor een Vakbondsantwoord op de opkomst van extreem rechts.
Sommige groepen werkers vechten vandaag de dag nog steeds voor de erkenning van hun werk en hun rechtspositie. Mondiaal FNV ondersteunt álle werkenden in deze strijd en laat in deze sessie graag zien hoe sekswerkers voor hun arbeidsrechten en vakbondsvrijheid opstaan. Deze workshop bestaat uit de screening van de documentaire “Family Matters” door Maximus Skaff (tbc), die zal worden ingeleid. Gevolgd door een paneldiscussie met verschillende vertegenwoordigers van internationale sekswerkers-organisaties.
Panel bij deze sessie: SINTRASEXP, Sabina Sanchez (ESWA), Irina Hornstra (SWAD), moderator Quirine Lengkeek (Mondiaal FV). Inleiding tot de documentaire: Plette ter Veld.
Het voortslepende militaire geweld van de staat Israël in Gaza heeft inmiddels een onwaarschijnlijk lijden van de burgerbevolking tot gevolg met rampzalige consequenties voor Palestijnse werkers en hun families. We bespreken welke vakbondssolidariteit nodig is met vertegenwoordigers van de Algemene Vakbond voor Zorgpersoneel uit Palestina. Met verschillende FNV leden, o.a. van Artsen voor Gaza en de MENA werkgroep, bespreken we hoe zij internationale solidariteit vanaf de werkvloer hebben georganiseerd en wat daaruit te leren valt voor een vakbondsbrede aanpak rond solidariteit met Palestina.
Sprekers bij deze sessie: Piet Rietman, penningmeester FNV. Juweiria Safadi, Algemene Vakbond voor Zorgpersoneel West-Bank Palestina. Verschillende FNV kaderleden van Artsen voor Gaza, UvA-staff for Palestine.
In de Duitse campagne "Wir Fahren Zusammen" stonden klimaatactivisten en vakbondsleden samen op de bres voor beter OV. Zo verbonden ze op een succesvolle manier de strijd voor betere werkomstandigheden met de noodzaak voor meer investeringen in openbaar vervoer om de rechtvaardige transitie op de rails te krijgen. Samen met inspirerende internationale gasten van klimaat- en vakbeweging, en FNV kaderleden uit verschillende sectoren, bespreken we de lessen uit deze campagne voor in Nederland.
In deze workshop zoomen we in op internationale vakbondsstrategieën om te organiseren in de supermarkten, de distributiecentra en de aanleverketens van grote internationale bedrijven. Vakbondsvertegenwoordigers die in verschillende landen in internationale supermarktketens organiseren vertellen hier over hun internationale vakbondscampagnes; aan de hand van concrete verhalen met foto en video materiaal. Hierbij zijn vakbondsleden en - bestuurders die organiseren in Lidl distributiecentra uit verschillende landen in de wereld vertegenwoordigd. Zo komen campagnes voorbij vanuit de Auchan supermarkten in Roemenië, maar ook uit Albert Hein in de VS, het mondiale plaatje wordt belicht door een vertegenwoordiger van UNI Global Union. Vanuit de FNV vertellen de supermarkt vakbondsbestuurder Fatma Bugdayci en FNV Lidl-kaderleden -leden van Albert Heijn en Lidl distributiecentra hun succesverhalen.
We kunnen helaas lang niet altijd voorkomen dat extreemrechtse propaganda zich verspreidt. Maar als we in gesprek blijven met collega’s, vrienden en familie die hierdoor zijn beïnvloed, kunnen we ze bewegen om het nepnieuws en de leugens in twijfel te trekken en zo hun standpunten te heroverwegen. Omdat mensen veel eerder luisteren naar mensen die ze kennen, is het zo belangrijk om deze gesprekken te voeren op de werkvloer. Zo laten we ons niet uiteen spelen. Hoe je zo’n moeilijk gesprek kunt voeren, oefenen we in deze workshop.
Deze sessie wordt gefaciliteerd door Ttrainers van de Academie FNV – Osama Idries en Irene Hemelaar.
Het aantal plekken per workshop is beperkt.