Het Internationale Solidariteitsfestival vond dit jaar plaats in Ru Pare, het sfeervolle buurthuis in het kloppend hart van Amsterdam Nieuw-West. De dag werd feestelijk geopend door de 'Fanfare van de Eerste Liefdesnacht' die de eerste bezoekers ontvingen met een vrolijke noot. Petra Bolster, internationaal secretaris van de FNV, heette vervolgens de bezoekers welkom tijdens de eerste plenaire sessie.
Er werden zes workshop georganiseerd waar met binnenlandse- en buitenlandse vakbondsactivisten over verschillende solidariteitsthema’s werd gesproken. Grote indruk maakte het gesprek met Lizaveta Merliak uit Belarus, Foad Keykhosravi uit Iran en Khaign Zar uit Myanmar, over de repressie in deze landen en hoe daar solidariteit op te organiseren.
Indrukwekkend waren ook de gesprekken met Vincent Scheltiens van de Belgische vakbond ABVV en Salvatore Marra van de Italiaanse vakbond CGIL. Zij vertelden over de manieren waarop zij als vakbonden omgaan met de opkomende dreiging vanuit extreem rechtse groeperingen.
Nikita Krouwel van Black Archives en Victor Jones van Surinaams vakbondstrainingscentrum SIVIS, vertelden over de vergeten vakbondshelden uit de Surinaamse vakbondsgeschiedenis. En over wat wij vandaag de dag van hen kunnen leren als het gaat over internationale vakbondssolidariteit.
Ook was er een Colombiaanse delegatie aanwezig van vakbonden uit de kolenindustrie. Zij vertelden over hun voorstel om de kolenindustrie te pushen richting een klimaatrechtvaardige energietransitie op een manier die ook rechtvaardig is voor werkers. Een traject waarin ze graag samenwerken met onze kaderleden uit de kolenoverslag in Colombia.
Dat de inhoud evenwichtig en sterk was, was wel duidelijk: alle workshopruimtes zaten afgeladen vol, mede door de grote belangstelling voor het festival zelf.
Naast de workshops waren er nog tal van activerende side event. Zo was er onder andere een “VR-experience” en fototentoonstelling, georganiseerd door Mondiaal FNV. Ook was er een boekenmarkt en -ruil en een zeefdrukfiets waar bezoekers hun eigen poster konden laten drukken.
Er werden ook live bond(pod)casts opgenomen met de internationale gasten door algemeen secretaris Bart Plaatje van de FNV. Beluister deze op de home pagina.
Het sectorbestuur van FNV Young en United deed een graffiti workshop en maakte een spandoek met daarop de leuze: “Fuck het Jeugdloon”, tegen de onrechtvaardige verschil in inkomen van jongeren en jong volwassenen.
Als laatste waren er indrukwekkende muziek optredens door Shishani en Dyar Band. Kortom, het was een inspirerend en mooi Solidariteitsfestival, die zeer zeker als editie 2.0 een vervolg zal krijgen in 2024.
Wil je op de hoogte gehouden worden? Mail gerust naar solidariteitsfestival@fnv.nl.