FAQ kandidaatstelling

Op deze pagina vind je een antwoord op de meestgestelde vragen rondom de verkiezingen.

Q&A

Inloggen en account aanmaken

Maak een e-mailadres aan, bijvoorbeeld via Gmail.com of Outlook.com. Je kunt je enkel via Mijn FNV kandidaat stellen en daarvoor is een e-mailadres nodig. Het is daarom noodzakelijk dat iedere kandidaat een e-mailadres heeft.

Je hebt een Mijn FNV-account nodig om je kandidaat te kunnen stellen. Heb je deze nog niet, maak deze dan aan op onze website door te klikken op ‘Nu registreren’. Gebruik hierbij het e-mailadres waarop je FNV-mails ontvangt en koppel je lidnummer aan je account.

Meer uitleg nodig over het maken van een Mijn FNV-account? Kijk dan op deze pagina.

Kandidaatstelling voor het Ledenparlement is mogelijk voor alle leden van de direct aangesloten sectoren van de FNV.

De bij de FNV aangesloten bonden, zoals de Algemene Onderwijsbond, de NVJ en de FNV Horecabond, organiseren eigen verkiezingen voor het Ledenparlement. Neem contact op met je eigen bond als je hier vragen over hebt.

Kandidaatstelling voor de sectorale verkiezingen is alleen mogelijk voor leden van de volgende sectoren:

  • FNV Bouwen & Wonen
  • FNV Diensten
  • FNV Handel
  • FNV Industrie & Agrarisch
  • FNV Jong
  • FNV Overheid
  • FNV Senioren
  • FNV Uitkeringsgerechtigden
  • FNV Zorg & Welzijn

De sectorale verkiezingen zijn niet voor de leden van een van de bij de FNV aangesloten bonden, zoals de Algemene Onderwijsbond, de NVJ en de FNV Horecabond.

Ben je wel lid van een aangesloten sector, maar krijg je in Mijn FNV geen melding te zien dat je je kandidaat kunt stellen? Neem dan contact op met de FNV Verkiezingen Helpdesk via het telefoonnummer 088 - 368 06 00.

Ben jij kaderlid van FNV? Log dan in bij Mijn FNV als lid en niet als kaderlid. Alleen als lid krijg je de button voor kandidaatstelling te zien.

Je kandidaatstellingsgegevens aanpassen is mogelijk door nogmaals in te loggen in het kandidaatstellingsformulier via Mijn FNV. Je kunt de door jou al ingevoerde kandidaatstellingsgegevens daar wijzigen en opnieuw opslaan.

Het aanpassen van je gegevens is mogelijk tot en met 13.00 uur op 14 oktober 2024. Daarna is het niet meer mogelijk om je gegevens te wijzigen.

Nadat je een Mijn FNV-account hebt aangemaakt moet het lidmaatschapsnummer gekoppeld worden. Klik in het overzichtsscherm op de button ‘Lidmaatschap koppelen’ en vul jouw gegevens in. Zo herkent het systeem wie je bent en voor welke sector jij je kandidaat kunt stellen.

Je kunt bellen met het Contactcenter op het speciale nummer voor vragen rondom de verkiezingen: 088 - 368 06 00. Zij zijn elke werkdag van 08.30 tot 17.30 uur bereikbaar en helpen je verder.


Verkiezingsproces & -documenten

Ben je lid van FNV Bouwen & Wonen, Diensten, Handel, Industrie & Agrarisch, Jong, Metaal, Overheid, Senioren, Uitkeringsgerechtigden, Vervoer, Zelfstandigen of Zorg & Welzijn? Dan kun je je via Mijn FNV kandidaatstellen voor het Ledenparlement.

Voor bovenstaande sectoren, met uitzondering van Metaal, Vervoer en Zelfstandigen, geldt dat je je ook kandidaat kunt stellen voor de sectorraad. Voor de sector Jong is het daarnaast ook nog mogelijk je kandidaat te stellen voor het sectorbestuur.

Leden van een bij de FNV aangesloten bond, zoals de Algemene Onderwijsbond of de NVJ, kunnen zich niet via deze weg kandidaat stellen voor het Ledenparlement. Informeer bij je eigen bond hoe je hiervoor in aanmerking kunt komen.

Kandidaatstelling voor het bestuur van de FNV loopt via een andere route. We verwijzen je naar onze website waar je meer informatie vindt over de wijze van kandidaatstelling.

Het is mogelijk om je voor meerdere verkiezingen tegelijk kandidaat te stellen, maar niet alle functies zijn uiteindelijk te combineren. Mocht je in meerdere functies gekozen worden, dan moet je een keuze maken welke functie je opgeeft.

Je kunt je kandidaat stellen tot uiterlijk 13.00 uur op 14 oktober 2024.

Wat de functies inhouden kun je teruglezen in de profielschetsen die voor elke functie zijn gemaakt.

Ledenparlement
Op deze pagina vind alle belangrijke documenten, zoals het verkiezingsreglement en de profielschets.

Sectorale verkiezingen
Op deze pagina kun je per sector zien welke verkiezingen er zijn en wat de bijbehorende profielschetsen zijn. Ook vind je er de sectorreglementen.

De verkiezingen zijn voor kaderfuncties. Dit zijn onbetaalde functies. Je ontvangt wel onkostenvergoeding conform het kaderstatuut.

De zittingsperiode voor het Ledenparlement is iets meer dan vier jaar (maart 2025 – december 2029).

Voor de sectorale verkiezingen gelden de volgende zittingstermijnen:

  • FNV Jong Sectorraad: 2025 -2027
  • FNV Jong Sectorbestuur: 2025 - 2027
  • Overige sectoren: 2023 – 2027 (het betreft hier tussentijdse verkiezingen)

Je vindt alle informatie over het verkiezingsproces Ledenparlement terug in dit draaiboek.

Je vindt alle informatie over het verkiezingsproces voor de sectorale verkiezingen terug in dit draaiboek.

Mocht je je kandidatuur willen intrekken, dan is dit mogelijk tot uiterlijk 7 februari 2025. Daarna wordt je kandidatuur definitief en zal je profiel zichtbaar zijn op de website van de FNV. Uiteraard kun je je in bijzondere gevallen nog terugtrekken als kandidaat tot het moment dat de verkiezingen van start gaan (19 februari 2025). Je kandidatuur intrekken doe je door een e-mail te sturen naar fnvverkiezingen@fnv.nl.

Om te zorgen dat de verkiezingen eerlijk verlopen en alle kandidaten een gelijk speelveld hebben, is er een gedragscode opgesteld. Iedere kandidaat dient zich aan deze 'spelregels' te houden en hiermee akkoord te gaan om zich kandidaat te kunnen stellen.


Mijn kandidaatstelling

De gegevens die je op het kandidaatstellingsformulier aantreft, zijn de gegevens zoals deze ook in het ledensysteem van de FNV zijn geregistreerd. Kloppen ze niet of zijn ze onvolledig? Pas en/of vul ze dan aan via Mijn FNV.

Ben jij van mening dat je bent ingedeeld in de verkeerde sector of kiesgroep? Je kunt gewoon doorgaan met je registratie als aspirant-kandidaat. Stuur wel een e-mail met daarin jouw lidnummer en je naam naar fnvverkiezingen@fnv.nl om te melden dat de informatie niet correct is en waarom de informatie niet correct is. Je kunt jezelf wel alvast kandidaatstellen. Indien je inderdaad in de verkeerde sector of kiesgroep bent ingedeeld passen we deze achteraf aan.

Alle gegevens uit het kandidaatstellingsformulier (persoonlijke gegevens, foto, linkjes naar sociale media en antwoorden op de vragen) worden gebruikt voor je gesprek met de aanbevelings- of toetsingscommissie.

Wanneer jouw kandidaatstelling definitief is en de campagneperiode start (7 februari 2025), dan worden je gegevens gepubliceerd op fnv.nl/sectoraleverkiezingen en van 19 tot en met 26 februari 2025 ook op het stembiljet. Het betreft dan alle gegevens die in het kandidaatstellingsformulier zijn ingevuld en weergegeven, met uitzondering natuurlijk van je lidnummer, adres, telefoonnummer en e-mailadres.

Zodra het verkiezingsproces geheel is afgerond, verwijderen we je gegevens uit het systeem en halen we de publicaties offline.

De toegestane bestandstypen zijn: .png, .jpg en .jpeg.

Indien het niet lukt om jouw foto te uploaden, dan is het ook mogelijk om je foto te mailen naar fnvverkiezingen@fnv.nl. De verkiezingsorganisatie zorgt er dan voor dat de foto bij je kandidaatstelling wordt geplaatst.

Ja, dit is verplicht. We vinden het belangrijk dat de kiezers een goed beeld krijgen van de kandidaten. De profielfoto is hier een onderdeel van.

Indien het niet lukt om jouw foto te uploaden in het kandidaatstellingsformulier, dan is het ook mogelijk om je foto te mailen naar fnvverkiezingen@fnv.nl. De verkiezingsorganisatie zorgt er dan voor dan de foto bij je kandidaatstelling wordt geplaatst.

Jazeker, een social media-account is niet verplicht. Het geeft enkel meer informatie over jou.

Verkort de tekst tot het maximaal aangegeven aantal karakters.

Het is mogelijk om je gegevens tussentijds op te slaan en op een later moment (tot uiterlijk 13.00 uur op 14 oktober 2024) je profiel verder aan te vullen/passen. Let op: je kandidaatstelling is pas definitief wanneer je alle stappen hebt doorlopen, de verplichte gegevens hebt ingevuld en ten slotte je kandidaatstelling hebt verstuurd. Je ontvangt een bevestigingsmail na succesvol inzenden van je formulier.

Het verkiesbaar stellen is kosteloos. Het kost je enkel inzet van tijd om het formulier in te vullen en een gesprek met de toetsingscommissie.


Promotiemateriaal/campagneperiode

Nee, dat is niet mogelijk. Wij willen dat iedere kandidaat gelijke kansen heeft om zichzelf te profileren. Als we voor één kandidaat een mailing zouden verzenden, dan moeten we dat voor iedereen doen. En dat zou betekenen dat onze leden overspoeld worden met campagne-uitingen. Daarom is er voor gekozen om geen van de kandidaten te ondersteunen bij hun campagnevoering. Zie hiervoor ook de gedragscode.

Jouw slogan/verkiezingsleus komt op je digitale flyer te staan en komt vanaf 7 februari 2025 op de website. Kiezers kunnen dan jouw algemene profiel bekijken op fnv.nl/verkiezingen. Gedurende de stemperiode kunnen de kiezers ook jouw profiel (inclusief slogan/verkiezingsleus) bekijken op de stemwebsite.

Je ontvangt uiterlijk 7 februari 2025 je digitale flyer.

Nee, je krijgt enkel een digitale flyer. Die kun je uiteraard op eigen kosten laten printen indien gewenst.

De profielfoto die je uploadt wordt gebruikt voor jouw campagne en zal gedurende de campagneperiode openbaar toegankelijk zijn. Houd hier rekening mee bij het kiezen van een passende foto. Een goede profielfoto voldoet aan de volgende voorwaarden:

  • Portretfoto (enkel schouders en hoofd in beeld) in kleur.
  • Toegestane bestandstypen: .jpg, .jpeg of .png formaat (andere bestandtypen worden niet ondersteund).
  • Gebruik een recente foto.
  • Zorg voor een rustige achtergrond.
  • Gebruik een foto waarop je recht in de lens kijkt.
  • Gebruik een foto waar alleen jij op staat.


Privacy & beveiliging

Alle ingevoerde gegevens, behalve persoonlijke data als adres, e-mailadres en telefoonnummer, worden vanaf 7 februari 2025 op fnv.nl gepubliceerd. De leden die gaan stemmen kunnen jouw profiel bekijken en mede aan de hand daarvan bepalen of ze op je willen stemmen of niet. Daarnaast worden alle bovengenoemde gegevens van 19 t/m 26 februari 2025 getoond op de verkiezingswebsite, waar alle leden hun stem kunnen uitbrengen. 

Uiterlijk eind april 2025 worden alle online publicaties op fnv.nl waarin kandidaatgegevens vermeld staan, verwijderd.

Om de juiste persoon te identificeren, kan er alleen worden ingelogd in het kandidaatstellingsformulier via Mijn FNV. Het Mijn FNV-account is beveiligd met een gebruikersnaam en wachtwoord die alleen bekend is bij het lid. Dit account is weer gekoppeld aan lidnummer. Hierdoor kan niet namens andere leden een kandidaatstelling worden ingevuld.


Contact

Als je technische problemen ondervindt bij je kandidaatstelling, dan is het belangrijk dat je dit vóór 14 oktober 13.00 uur meldt bij de FNV Verkiezingen Helpdesk via het telefoonnummer 088 - 368 06 00.

De helpdesk is tijdens de kandidaatstellingsperiode bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur. In het weekend is de helpdesk niet bereikbaar.

Informatie over de verkiezingen staat op fnv.nl/verkiezingen. Vind je daar geen antwoord op je vraag? Neem dan contact op met FNV Verkiezingen Helpdesk via het telefoonnummer 088 - 368 06 00.

De helpdesk is tijdens de kandidaatstellingsperiode bereikbaar op werkdagen van 08.30 tot 17.30 uur. In het weekend is de helpdesk niet bereikbaar.

Cookies op websites van de FNV

De FNV gebruikt functionele cookies die noodzakelijk zijn om de websites zo goed mogelijk te laten functioneren. Daarnaast maken we optioneel gebruik van statistische en marketing cookies. De functionele en statistische cookies maken geen gebruik van persoonsgegevens. De marketing cookies worden gebruikt voor het personaliseren van advertenties. Onderstaand kun je toestemming geven voor het gebruik van cookies. Voor meer informatie, of om op ieder moment je instellingen weer te wijzigen, kun je terecht op onze pagina over de cookies.

Functionele cookies: Cookies die nodig zijn om te zorgen dat de websites naar behoren functioneert.

Statistische cookies

:

Geven inzicht in hoe onze bezoekers de websites gebruiken.

Marketing cookies

:

Deze cookies gebruiken we om de websites op jouw voorkeur af te stemmen.