De werknemers in de gehandicaptenzorg voelen zich niet gewaardeerd door werkgeversorganisatie Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN). Dat gaan ze woensdag 12 maart ook duidelijk maken aan hun werkgevers. Er gaan dan tal van papieren poppetjes door de versnipperaar. Die staan symbool voor het toenemend aantal collega’s dat de gehandicaptenzorg verlaat omdat ze zich niet gewaardeerd voelen.
Woensdag zitten vakbonden en werkgevers voor de achtste keer om tafel om te praten over een nieuwe cao. Voorafgaand aan de onderhandelingen vindt de actie plaats.
Saida Youssef, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Ik snap heel goed dat de werknemers van zich laten horen. Sterker nog, ik ben blij dat ze hun stem laten horen. Ze voelen zich enorm verantwoordelijk voor én betrokken bij hun cliënten en bewoners, daarbij vergeten ze nog wel eens voor zichzelf op te komen. Werkgevers stellen zich rigide op, waardoor er geen echte vooruitgang is op essentiële punten als loonsverhoging en werk-privébalans.’
Het totaalbod dat de VGN vorige week maandag na een hele dag onderhandelen op tafel legde werd al direct door de vier betrokken vakbonden als onvolledig en onvoldoende bestempeld.
Mochten de partijen er woensdag niet uitkomen dan staat er voor donderdag 13 maart nog een negende cao-onderhandelingsronde op de agenda. Wat de FNV betreft moeten de werkgevers deze week echt stappen zetten en inzien dat ze alles op alles moeten zetten om werknemers te behouden en aan te trekken. Cheyenne Vink, woonbegeleider in de gehandicaptenzorg en actief FNV-lid: ‘De werkdruk is echt torenhoog. Zonder echte verbeteringen in de cao zullen meer collega’s de sector verlaten. Werkgevers moeten nu echt in actie komen. Zo niet, dan is dit misschien wel de eerste actie die wij voeren, maar zeker niet de laatste.’
De cao Gehandicaptenzorg geldt voor bijna 190.000 werknemers. De huidige cao liep af op 31 december 2024.