Het is mooi dat de nieuwe coalitie de portemonnee wil trekken als het gaat om investeren in de zorg. Maar wat ontbreekt in het hoofdlijnenakkoord zijn de echte concrete maatregelen om de werkdruk en de grote personeelstekorten in de sector daadwerkelijk aan te pakken.
Elise Merlijn, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘Ik lees vooral ambities, maar als er niet flink meer geld bijkomt is het vooral intentionele gebakken lucht. De zorg moet aantrekkelijk zijn om in te (blijven) werken en bovendien toegankelijk blijven voor iedereen die zorg nodig heeft. Er moet meer geïnvesteerd worden in werknemers in de sector. Als dat niet gebeurt gaat de werkdruk nog verder omhoog en wordt de sector onaantrekkelijk om in te (gaan) werken.
In de ouderen- en thuiszorg loopt het verwachte personeelstekort op van zo’n 20.000 in 2024 tot zo’n 80.000 in 2033. Bert de Haas, bestuurder FNV Zorg & Welzijn: ‘De 600 miljoen euro extra voor ouderenzorg lijkt een omslag ten opzichte van het bezuinigingsbeleid van het huidige kabinet, maar het komt te laat en is nog veel te weinig om de tekorten in de sector op te lossen. En we zien ook dat geplande bezuinigingen niet worden teruggedraaid.’
Armine Kowsari, cao-onderhandelaar voor de gehandicaptenzorg: ‘We zien dat door alle bezuinigingen en het wantrouwen in de gehandicaptenzorg de glans eraf gaat. We moeten echt vertrouwen geven aan de professionals en zorgen voor een veilige en gezonde werkplek en een goede werk-privé balans in plaats van te bezuinigen.’ De vakbond maakt zich ook zorgen over het gebrek aan aandacht voor de echte problemen in de kinderopvang. Bijna gratis kinderopvang voor ouders betekent namelijk niet dat kinderopvang niets kost. Om de kwaliteit van de kinderopvang te waarborgen moet er geïnvesteerd worden in salarissen en opleidingen.
Er staan voor het einde van het jaar divers cao-onderhandelingen op de agenda, onder andere voor de ouderenzorg, de ziekenhuizen, de GGZ en de gehandicaptenzorg. Het gaat daarbij om de arbeidsvoorwaarden van meer dan een miljoen mensen. FNV Zorg & Welzijn verwacht dat het nieuwe kabinet daad bij het woord voegt en lef toont. Door extra geld beschikbaar te stellen voor het verbeteren van de arbeidsvoorwaarden, waarmee ook de loonachterstand ten opzichte van de marktsector eindelijk kan worden ingelopen.’