Medewerkers van de voormalige peuteropvang Spelenderwijs hebben de gemeente Utrecht een lange brandbrief gestuurd, waarin zij hun zorgen uiten over de veranderingen in de voorschoolse educatie en de peuteropvang.
Deze veranderingen zullen voor veel kinderen een groot negatief effect op hun toekomst hebben. Afgelopen juli voerden dezelfde medewerkers, die nu werken bij Samen, Kind & CO, Ludens, BLOS en KOKO ook al actie bij hun werkgever. Omdat sommige beslissingen, zoals het doorvoeren van bezuinigingen, door de gemeente Utrecht zijn genomen, richten de medewerkers zich nu ook op de gemeenteraad.
Geen valse start op basisschool
‘Doordat er veel uren zijn wegbezuinigd, wordt het de medewerkers onmogelijk gemaakt om dezelfde kwaliteit van opvang te kunnen bieden’, zegt Deddy Dorenbos, bestuurder FNV Zorg & Welzijn. ‘Terwijl het hier voor een groot deel gaat om kinderen die opgroeien in wijken waar veel gezinnen wonen met een achterstand op verschillende ontwikkelingsgebieden, zoals de Nederlandse taal. Juist voor deze kinderen, in de leeftijd van 2,5 tot 4 jaar, is het enorm belangrijk dat zij nu de juiste zorg en begeleiding krijgen, zodat de achterstand zo klein mogelijk is op het moment dat ze naar de basisschool gaan. Het raakt de medewerkers diep in hun hart dat zij deze kinderen niet meer die zorg en begeleiding kunnen geven die noodzakelijk voor ze is.’
Naast een taalachterstand hebben veel kinderen ook specialistische hulp op andere vlakken nodig, zoals logopedie, onderzoek bij het Audiologisch Centrum of lopen ze bij Kentalis of Auris. De uitstroom op 4-jarige leeftijd is wisselend; van regulier basisonderwijs tot speciaal onderwijs tot zeer moeilijk lerend onderwijs. Er is jarenlang geïnvesteerd in de professionaliteit van de Voorschoolse Educatie, met als doel om deze kinderen al op jonge leeftijd een goede basis mee te geven. Dat wordt ze nu door de gemeente afgenomen, vinden de vakbond en de medewerkers.
Meer uren, meer taken
Ook over de roosters maken de medewerkers zich zorgen. Sinds 1 augustus hebben alle kinderen in Nederland voor hun vierde levensjaar recht op 960 uur peuteropvang. Eerder gold er nog geen wettelijk minimum aantal uren. Hierdoor komen kinderen nu vaak meer uren naar de opvang dan voorheen, wat meer taken met zich meebrengt, terwijl de pedagogisch medewerkers gekort worden op die taken. Dorenbos: ‘ Veel kinderen komen vier dagdelen in de week van vier uur. Om de taken goed verdeeld over de dag te houden, willen de professionals dat vooral de ‘doelgroepkinderen’ in de ochtenden komen, omdat zij dan nog voldoende aandacht en energie hebben. In de middagen ontstaan er nu veel conflicten omdat de kinderen hangerig en huilerig worden.’
De brandbrief met zorgen van diverse medewerkers is hier te lezen.