Al meer dan 60 jaar vieren we in Nederland elk jaar de Dag van de Verpleging. Zo zichtbaar als de zorg de afgelopen twee maanden was, is het in jaren niet geweest. Heel Nederland is trots op de zorgwerkers die met gevaar voor eigen leven – het aantal coronabesmettingen onder werknemers in de zorg is ruim een kwart – keihard werken tot ze er bij om vallen.
Ze krijgen applaus, steunbetuigingen in allerlei vormen en op veel plekken hangt vandaag de vlag voor ze uit. En dat verdienen ze! De FNV vindt alleen dat ze meer verdienen dan applaus, want van applaus kun je niet leven.
Al op 7 april hebben wij de ministers De Jonge (Volksgezondheid) en Van Rijn (Medische Zorg) in een brandbrief gewezen op het enorme tekort aan persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM) voor zorgverleners buiten de ziekenhuizen. Maar ook op het ontbreken van adequate richtlijnen voor zorg- en welzijnspersoneel om zichzelf, hun gezinnen, maar ook hun patiënten en cliënten te beschermen. Wetenschappers van het RIVM en het Outbreak Management Team zijn niet in gesprek gegaan met de werknemers zelf, of de vakbond als hun vertegenwoordiger, om te horen wat zij daadwerkelijk nodig hadden om hun werk goed te kunnen doen. De FNV hamerde er bij het ministerie van VWS op dat zij gehoord zouden worden en dat er een eerlijke verdeling moest komen van het PBM over alle zorgbranches. Op 7 mei erkende minister Van Rijn eindelijk het recht op beschermingsmiddelen voor iedere werknemer in de zorg. En de zorgmedewerker bepaalt zelf wanneer die ingezet kan worden.
Nu het recht op persoonlijke beschermingsmiddelen lijkt te zijn geregeld, wordt het de hoogste tijd voor een financiële waardering. Zorg en welzijn zijn geen roeping. Het is nog maar een paar maanden geleden dat onze leden in de ziekenhuizen maandenlang actie moesten voeren en zelfs staken voor een fatsoenlijke cao. In applaus kun je niet werken: bij de volgende loonafspraken in 2021 zal dat applaus moeten worden omgezet in een klinkende financiële waardering. Maar tot die tijd wachten is echt niet nodig. Een bonus voor alle werknemers in Zorg & Welzijn, níet vanuit de loonruimte, maar vanuit het kabinet, zou hun enorme inzet rechtvaardigen.
Vervolgens is een indringend gesprek nodig over waar de doorgeslagen marktwerking in de zorg ons als samenleving heeft gebracht. Van het gebrek aan mondkapjes tot aan de verkoop naar het buitenland van vaccinlaboratoria. Van het gebrek aan samenwerking en de ook nu nog voortdurende bureaucratie tot aan de krapte in IC-bedden en het ontbreken van zorgpersoneel. De FNV beveelt daarom de petitie Stop de marktwerking in de zorg van harte aan.
Lees hier het hele opiniestuk van FNV-vicevoorzitter Kitty Jong in NRC van 30 april waar passages van gebruikt zijn.