Een delegatie van 70 stakers is vrijdag naar het hoofdkantoor van Cargill BV op Schiphol gegaan. Het gaat om werknemers van het bedrijf dat handelt in graanproducten. Ze deden een ultieme poging om een oplossing te vinden voor het uitblijven van een nieuwe cao. Er wordt nu bijna een week gestaakt en Cargill laat niets van zich horen.
‘De verantwoordelijken zitten in hun warme ivoren toren op Schiphol’, zegt Nurettin Altundal, bestuurder FNV Voedingsindustrie. De stakers wilden een krachtig signaal afgegeven dat de stakingen door zullen gaan tot Cargill akkoord gaat met de cao-eisen of op z’n minst met een beter bod komt. Op dit moment wordt er gestaakt bij verschillende vestigingen van Cargill BV. Het gaat om de fabrieken in Sas van Gent, Bergen op Zoom, Botlek, Deventer en Amsterdam. Er is nog steeds geen overeenstemming over een nieuwe cao. De FNV had een ultimatum neergelegd en dat is inmiddels verstreken. Er wordt nu dus gestaakt, maar Cargill BV lijkt zich daar niets van aan te trekken.
Volgens Altundal heeft Cargill BV aangestuurd op de stakingen en hebben ze zich in het geheim hierop voorbereid. Zo zijn mensen van te voren benaderd om werk te doen dat de stakers niet doen, zogeheten ‘besmet werk’. Ook zou het bedrijf in externe opslagplaatsen tonnen aan palmolie hebben klaarliggen zodat er gewoon aan de klanten geleverd kan blijven worden ondanks de staking. ‘Er is sprake van een Amerikaanse strategie om vakbonden buiten spel te zetten en stakingen te breken’, zegt de FNV-bestuurder daarover. ‘Het gaat hard tegen hard en alle middelen lijken geoorloofd.’
Een aantal maanden geleden is vanuit Amerika een manager naar Nederland gekomen en er is een nieuwe HR-directeur aangenomen. ‘Ons is ter ore gekomen dat de Amerikaanse manager er op uit is om in Nederland 100 miljoen te bezuinigen, waarvan grootste deel op arbeidsvoorwaarden’, zegt Altundal. ‘Doel is niet om betere omstandigheden te creëren voor hun werknemers, er moet gewoon keihard bezuinigd worden, terwijl het bedrijf miljarden winst maakt’.
De FNV heeft geen goed woord over voor de houding van Cargill BV. Ze opereren juridisch gezien op het randje volgens de vakbond. ‘Naar buiten toe communiceert de directie dat ze een goed bod heeft gedaan en dat ze om tafel wil met de vakbonden. Maar dat is gewoon niet waar, vervolgt Altundal. ‘Als de directie eruit wil komen, dan gaan ze akkoord met onze eisen of komen ze op z’n minst met een beter bod. Cargill BV moet stoppen met het ophouden van de schone schijn.’