Terwijl iedereen thuis zit, werk je in een slagersbedrijf gewoon door. Jouw sector wordt gerekend onder de vitale economie. Natuurlijk zijn er grote verschillen. Bedrijven die aan de horeca leveren krijgen nu enorme klappen. De andere grote productiebedrijven die aan de supermarkten leveren hebben het heel druk. Dat geldt ook voor de winkelbedrijven.
Het kan zijn dat slagersbedrijven die aan de horeca leveren in de problemen komen. Je werkgever kan dan een beroep doen op de Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW). Hierdoor krijgt je werkgever 90 % van de loonkosten vergoed en dat kan helpen om te overleven. Cruciaal is dan natuurlijk hoe lang de horeca nog dicht moet blijven.
Als FNV hebben wij overleg met de KNS en de totale voedingsindustrie om ervoor te zorgen dat de jij en je collega’s in dit deel van de vitale economie ook vitaal blijven.
Voor de winkels is het natuurlijk ook enorm lastig. Je ziet heel veel goede voorbeelden qua klantenbeleid. Bijvoorbeeld maximaal 2 of 3 klanten. Maar achter de toonbank moet je ook altijd 1,5 meter afstand houden. En dat is echt lastig. Je kunt bijvoorbeeld achter de toonbank vakken maken waar je als werknemer niet uit mag. Dat betekent een andere manier van werken, omdat je zelf dan niet even de ham kan snijden omdat dat een ander vak is. Of werken met mondkapjes als het echt niet anders kan.
In dat spanningsveld willen we hier samen met de werkgevers aan werken. Mocht je echter toch ondanks alles bij een werkgever werken die het allemaal niet zo goed snapt, vertel het ons.
Stuur een mail naar team vlees van de FNV. Wij kijken dan of we via de werkgever, de KNS of anders de overheid wat kunnen doen. Je kunt hier ook terecht voor andere vragen. En alle vragen worden vertrouwelijk behandeld. Dus schroom niet en mail.