De belangrijkste wijziging is dat de onbeperkte onderbrekingen op standplaats verdwenen is uit de cao. Daarvoor in de plaats komt er een Maxflex en Blokkensysteem. Wat is een Maxflex en wat betekent een Blokkensysteem? Hieronder lees je het.
Als het goed is werk je in een rooster en zijn jouw werkdagen en werktijden voor langere periode bekend. Is dat niet het geval, dan weet je op zijn minst 28 dagen vooraf wanneer je niet hoeft te werken en minimaal vier dagen vooraf wat je werktijden zijn. Omdat de werkgever de werktijden vooraf kenbaar moet maken, weet je dus ook of je Maxflex-dienst hebt of dienstblokken.
Maxflex is niets anders dan een pauzeregeling in je diensttijd. Deze mag tot 12,5 procent worden toegepast in je totale dienst en wordt forfaitair berekend over een betalingsperiode. Waarom staat er Maxflex en geen pauze? Eigenlijk heel simpel: werkgevers hebben moeite met het woord pauze. Ze vinden namelijk, dat dat niet past in het werk wat jij doet.
Nu je weet dat Maxflex hetzelfde is als pauze, wordt het wat makkelijker uitleggen wat de Maxflex-regeling inhoudt. Een Maxflex is een dienst met één begintijd en één eindtijd op één dienst. In deze dienst heb je ook recht op pauze. Dat is maximaal 12,5 procent van je totale dienst op die dag.
Stel: je begint om 07:00 uur en je eindigt om 16:00 uur, dan is jouw totale dienst negen uur. 12,5 procent van negen uur is één uur en 7,5 minuten. Die dag heb je één uur en 7,5 minuten pauze. De werkgever kan deze tijd flexibel over de dag verdelen. Uiteraard moeten jij en de werkgever zich wel houden aan de regels met betrekking de arbeidstijdenwet. De werkgever hoeft deze tijd niet bij te houden. Hij mag per betalingsperiode maximaal 12,5 procent inhouden over alle Maxflex-diensten. Dat noemen we forfaitair. Daarom adviseert de FNV om elke dag 12,5 procent pauze op te nemen in je dienst. Op de site van de FNV vind je een tabel om te kijken hoeveel je Maxflex-pauze is.
Is de werkgever verplicht om 12,5 procent over je dienst toe te passen? Nee dat is hij niet. Is er in jouw bedrijf al langer een regeling van toepassing, dat je minder pauze hebt, dan kan hij de 12,5 procent naar beneden bijstellen.
Dienstblokken zijn niets anders dan gebroken diensten. Zo noemen we dat ook in andere sectoren. Ook hier vinden werkgevers het blijkbaar moeilijk om het gebroken diensten te noemen.
Een grote groep werknemers is vooral actief in het leerlingenvervoer. Deze werknemers werken in een gebroken dienst en per 1 maart in dienstblokken. Dit wil zeggen: je hebt meerdere begin- en eindtijden op één dag. Immers: je haalt in de ochtend kinderen op en op het einde van de schooldag breng je ze weer naar huis. Deze blokken worden in zijn geheel verloond. Dit wil zeggen: al je diensttijd is werktijd en is betaalde tijd.
Dienstblokken in twee systemen:
1. Arbeidscontract 0 tot 28 uur per week
2. Arbeidscontract meer dan 28 uur per week
1. Arbeidscontract 0 tot 28 uur per week
Heb je een arbeidscontract van 0 tot 28 uur, dan mag de werkgever maximaal vier blokken per dag opgeven. Van al deze blokken weet je op voorhand al wat je werktijden zijn. Ook bij blokken kan het zijn dat je met een rooster werkt en zijn jouw werkdagen en werktijden voor langere periode bekend. Is dat niet het geval, dan weet je op zijn minst 28 dagen vooraf wanneer je niet hoeft te werken en minimaal vier dagen vooraf wat je werktijden zijn. Tussen twee blokken zit een minimale tijd van 15 minuten. Is dit minder dan 15 minuten, dan wordt deze tijd ook door betaald. De minimale betaalde tijd voor een blok is één uur. Ook al is de werktijd van dit blok minder dan één uur.
Wat betekent het in de praktijk? Stel: je werkt op een dag in blokken en je hebt er drie. Bij voorbeeld het eerste blok 06:00- 07:15 uur, het tweede blok 11:30-12:15 uur en het derde blok 14:30-15:30 uur. In het eerste blok heb je één uur en 15 minuten. Het tweede blok heb je één uur en het derde blok één uur. Je totale betaalde tijd van die dag is drie uur en 15 minuten.
Waar begint en eindigt je bloktijd? Omdat blokken niets anders is dan gebroken diensten, is het logisch dat het begin en einde van elk blok op je standplaats is. Helaas bij taxi heb je meerdere standplaatsen.
2. Arbeidscontract meer dan 28 uur per week
Heb je een arbeidsovereenkomst met meer dan 28 uur, dan mogen er twee blokken per dag toegepast worden. De minimale gezamenlijke tijd van deze twee blokken is samen zeven uur. Dit is een gegarandeerde arbeidstijd. Ook al zou je arbeidstijd zes uur zijn, de werkgever moet jou zeven uur betalen. Tussen twee blokken dient er minimaal twee uur te zitten. Deze tijd is van jou. Is deze tijd korter dan twee uur? Dan worden deze twee uren volledig vergoed.
Ook bij twee blokken weet je ruim van te voren wat je arbeidstijden zijn. Waar begint en eindigt je bloktijd? Omdat blokken niets anders is dan gebroken diensten, is het logisch dat het begin en einde van elk blok op je standplaats is.
Deze nieuwe regels gaan door het SFM worden gecontroleerd. Daarvoor wordt er een portaal ontwikkeld. In dat portaal moet de werkgevers daags voor 23:59 uuur kenbaar hebben gemaakt of jij in een Maxflex- of blokkensysteem werkt. Daarnaast moeten ze ook jouw werktijden invoeren. Ook die van de blokken. Dat betekent dat het sociaalfonds makkelijker kan controleren wat jouw werktijd is.
Dat werkgevers pas om 23:59 uur daags vooraf de werktijden in het portaal hoeven in te voeren, ontslaat ze niet van de verplichting artikel 4.1 ATW en artikel 2.3.1 cao. Dit betekent dat minimaal 28 dagen voor je werkdag bekend moet zijn of je die dag werkt of vrij bent. En minimaal vier dagen vooraf je werktijden bekend zijn.
Alle vooraf in het portaal aangemelde diensten zijn in beginsel het uitgangspunt voor de verloonde tijd. Afwijkingen op begin- en eindtijden van de dienst, gebaseerd op de afwijkingen op basis van de BCT gegevens en zowel in positieve als in negatieve zin, zijn bepalend voor de daadwerkelijke verloning.
Pauze houdt in dat je niet ter beschikking staat van de werkgever. Het is je eigen tijd. Je mag doen en laten wat je wilt. Bijvoorbeeld de hond uitlaten, een boodschap doen, koffie drinken, etc. Pauze heeft een begin- en eindtijd en moet aan jou bekend worden gemaakt. Achteraf pauze geven kan niet, want de pauze moet je ook echt genoten hebben. De pauze is volgens de definitie in de ATW een aaneengesloten periode van minstens 15 minuten, waarbij er geen enkele verplichting tot arbeid bestaat.
Bekijk onze laatste video: