Tijdens de FNV Sport Branchedag Samen één op 25 september jl. zaten onze leden er klaar voor. Hoe gaan we ervoor zorgen dat we goede cao’s voor jou afsluiten in onze branche? Hoe werken we toe naar meer eenheid tussen die cao’s? Wat doen we met de toenemende onvrede en werkdruk in met name de zwembaden? We kwamen tot een top 10 voor goed werkgeverschap.
Ons eigen onderzoek onder medewerkers in de sport laat zien wat je collega’s belangrijk vinden. Inkomen staat uiteraard op één: (bestaans)zekerheid door de automatische prijscompensatie. Toewerken naar één cao staat op plek 2 van de wensenlijst. En toeslagen terug in de cao op plek 3. De zwaarte van het werken in met name de zwembaden wordt zwaar onderschat. Dit kwam ook uit deze enquête. Mensen willen hier graag wat extra’s voor terugzien.
De FNV is gekomen met haar arbeidsvoorwaarden agenda. Daarin staat wat wij belangrijk vinden om te regelen in de bestaande cao’s. Op 1 staat ‘eerlijke beloning’ via de automatische prijscompensatie: je werkt niet om er armer op te worden. Ook vinden we dat iedereen minimaal 16 euro bruto per uur moet verdienen. En dat 18 jarigen hetzelfde loon krijgen dan een oudere collega. Daarnaast is zekerheid een thema (weten wat je verdient), en kwaliteit van werk.
Ook liepen we de cao-vergelijking door. De FNV heeft deze gemaakt in opdracht van het ministerie van VWS. Die vergelijking bestaat uit 10 punten aan de hand waarvan de cao’s worden vergeleken. Dat gaat over contractvormen en -grootte, over inkomen, over zeggenschap op je werk en over je ontwikkeling. We willen toe naar meer dezelfde afspraken in alle cao’s in de sport, vooral op het stuk inkomen. Daardoor voorkom je dat ten koste van het inkomen van het personeel aanbestedingen worden gewonnen.
Onze leden kwamen tot de conclusie dat hun werkgevers moeten voldoen aan criteria voor goed werkgeverschap. Alleen door goed werkgeverschap behoud je mensen, en daarmee werf je weer nieuw personeel. Als we zo doorgaan, loopt de branche verder leeg. Het is aan de werkgever dit veranderen, want anders stopt het ook voor jou. Dus deze top 10 is daarmee ook een wensenlijstje hoe jij wilt dat jouw werkgever jou ziet en waardeert:
De leden gaven ook aan dat we dit alleen kunnen realiseren als collectief: zonder jou geen samen. Jij bent degene die dit van je werkgever mag, nee moet vragen. Voor jouw werkplezier, voor jouw vakmanschap, voor behoud van jouw inzet voor het bedrijf, voor de sector.
Sta op en sluit je dus aan bij onze leden; als wij het niet doen, wie komt er dan voor jou op?