Afgelopen vrijdag 15 januari, tijdens de tiende onderhandelingsronde, kwam er bij NS eindelijk wat meer beweging in. Zo is NS bewogen op enkele belangrijke voorstellen van FNV Spoor.
Het verschil tussen onze inzet en de voorstellen van NS was afgelopen vrijdag echter nog te groot en sommige teksten waren nog niet concreet genoeg. Het had daarom geen zin om de nacht (en wellicht de volgende dag) door te onderhandelen dus hebben wij samen met de andere bonden het overleg geschorst. Aanstaande donderdag 21 januari zitten we weer met NS aan tafel, dit was de eerste mogelijkheid waarop alle partijen kunnen.
NS is hierin ons tegemoet gekomen. In het voorstel van NS zou je helemaal geen ontslagvergoeding meekrijgen als de boventallige medewerker een passende functie weigert. NS is nu akkoord gegaan met ons tegenvoorstel dat de boventallige medewerkers, die bij NS willen blijven, minimaal twee passende functies aangeboden moet krijgen. Indien je beide functies weigert heb je recht op één keer de transitievergoeding (niveau 2015). Wel stelt NS zich nog steeds op het standpunt dat het ook om een passende functie buiten NS kan gaan. Zelfs een flexbaan of bepaalde tijdscontract. Ook verlies je, in het voorstel van NS, je dienstjaren bij NS (anciënniteit) indien je naar een externe werkgever gaat. Een passende baan bij een externe werkgever kan dus zelfs nadelig zijn indien je daar na een bepaalde tijd ontslagen zou worden.
Wij zijn, samen met NS, aan het zoeken naar oplossingen voor het probleem rondom operationele maakbaarheid. NS geeft aan dat de tijdelijke operationele maakbaarheid enkel op sommige standplaatsen bij de machinisten, de hoofdconducteurs en monteurs, kan spelen. Wij zijn van mening dat mensen die binnen de leeftijdscriteria vallen, die het kabinet heeft vastgesteld, gebruik moeten kunnen maken van deze “eerder stoppen met werken regeling” waarbij deze medewerkers maximaal drie jaar en minimaal één jaar voor datum AOW via deze regeling met pensioen kunnen gaan. Samen met NS onderzoeken we nu de opties van een combinatie van varianten. Zoals 100% met RVU-pensioen, 50% met RVU-pensioen en een tijdelijke doorwerkbonus voor mensen die wel van de regeling gebruik willen maken, maar die tijdelijk nog niet gemist kunnen worden. Let wel het aanbod van NS van één keer €21.200,00 in te zetten naar keuze betreffende medewerker om één, twee of drie jaar eerder te stoppen is ongewijzigd gebleven.
NS heeft haar loonbod voor een cao van 27 maanden ten opzichte van ronde 9 (12 januari jl.) met in totaal 0.4 procentpunten verhoogd naar: per 1 april 2020 1,2%, per 1 april 2021 1,6% en per 1 januari 2022 1.2%. Dat is voor ons echt te mager en er zijn nog enkele andere onderwerpen waarop NS nog naar ons toe zal moeten bewegen.
Enkele andere onderwerpen waarop NS ons deels of volledig is tegenmoet gekomen:
Geboorteverlof, CF voor parttimers, lunchvergoeding voor NS internationaal en de mogelijkheid om voor bijvoorbeeld een sabbatical, of eerder met werken te stoppen, maximaal 100 weken verlof te sparen, Ingangsdatum RO regeling en automatisch toekennen werktijdverkorting Oudere Werknemers. Tijdens de cao onderhandelingen hebben wij uiteraard ook water bij de wijn moeten doen.
De volgende cao onderhandelingsronde vindt as. donderdag 21 januari in Zaltbommel plaats. We zullen wederom ons best doen om er met NS uit te komen. Wat het ook wordt, een eindbod van NS, een onderhandelingsresultaat of het uit onderhandeld zijn, het laatste woord is zoals altijd aan onze leden. Onze leden bepalen in meerderheid van stemmen of een resultaat uiteindelijk een cao akkoord wordt of niet.
Heb je vragen, mail dan naar Henri Janssen of Roos Rahimi.