Het aantal geldmachines in Nederland is het afgelopen jaar opnieuw verminderd, blijkt uit cijfers van De Nederlandsche Bank die vandaag zijn gepubliceerd: van 5795 naar 4916. Daarmee is in een jaar tijd op een kleine 900 locaties in Nederland deze cruciale voorziening voor met name ouderen en kwetsbare doelgroepen gesloten.
FNV Senioren betreurt die negatieve trend en roept banken op om met deze grote groep mensen rekening te houden en het aantal pinautomaten – met name in dorpen – op peil te houden.
Steeds vaker verdwijnen pinautomaten uit het straatbeeld in Nederland en dat gaat ten koste van de leefbaarheid van dorpen en steden. Voor veel senioren, maar ook voor mensen met een handicap of digibeten, is dat een groot probleem. Zij hebben moeite met digitaal bankieren, gebruiken nog vaak contant geld en een geldautomaat in hun directe omgeving is daarbij essentieel.
Hettie Kijzers van FNV Senioren: ‘Ouderen verliezen steeds vaker een voor hen zeer belangrijke voorziening. Met name in dorpen is de aanwezigheid van een bank een zeldzaamheid aan het worden. Maar zonder geldautomaat voelen veel kwetsbare mensen zich afgesloten van de buitenwereld en dreigt vereenzaming of zelfs isolatie. FNV Senioren vindt dat banken ook een maatschappelijke verantwoordelijkheid hebben om deze klanten in staat te stellen van hun diensten gebruik te maken.’
Naast het aantal pinautomaten neemt ook het aantal fysieke bankfilialen al jaren af waardoor veel senioren en andere mensen die moeite hebben om hun bankzaken digitaal te regelen met de handen in het haar zitten. Kijzers: ‘De kloof tussen mensen die digitaal wel vaardig zijn en zij die daar meer moeite mee hebben, wordt alsmaar groter. Deze tweedeling is onwenselijk. We zien dat banken onder meer met computercursussen of servicepunten wel hun best doen, maar voor heel veel mensen blijft dat onvoldoende. Laten we daarom de pinautomaat in het straatbeeld houden.’