Het plan dat FNV in mei publiceerde om de staalproductie bij Tata Steel versneld te vergroenen, is technisch haalbaar. Dat blijkt uit een tussenrapportage van adviesbureau Roland Berger naar de haalbaarheid van het plan.
Cihan Lacin, bestuurder FNV Metaal: ‘Dit is goed nieuws voor het klimaat, Tata Steel en de omgeving van de fabriek. Tot 2027 kunnen stapsgewijs de meest vervuilende fabrieken dicht en kan er staal gemaakt worden met elektriciteit in plaats van met kolen.’
In het FNV-plan wordt het huidige productieproces op kolen en grijze stroom stapsgewijs binnen vijf jaar voor een groot deel vervangen door een productieproces op groene stroom, aardgas en later ook waterstof. Dat zorgt voor fors minder uitstoot van CO2 en fijnstof. ‘Voorwaarde is wel dat de overheid zich in gaat spannen voor nieuwe infrastructuur voor de energievoorziening en de benodigde vergunningen afgeeft’, aldus Lacin.
Het plan van FNV richt zich op het verminderen van de CO2-uitstoot door Tata Steel. De vakbond is zich er van bewust dat Tata Steel ook impact heeft op de gezondheid van mens en dier in de directe omgeving. Lacin: ‘Ook wij maken ons daar zorgen over, zeker naar aanleiding van het RIVM-rapport van gisteren. Het zijn twee problemen die opgelost moeten worden, de impact op het klimaat én op de omgeving.’
Aanstaande donderdag zullen honderden medewerkers van Tata Steel tijdens een manifestatie in Den Haag aan Tweede Kamerleden de tussenrapportage aanbieden. Dat gebeurt voorafgaand aan het debat dat de Tweede Kamer donderdag heeft over de toekomst van Tata Steel. Tweede Kamerleden, milieuorganisaties en FNV-voorzitter Tuur Elzinga zullen de medewerkers toespreken.
Download hier het FNV-plan 'Groen Staal'
Download hier de haalbaarheidsstudie