Leden van FNV Metaal leggen op vrijdag 4 en maandag 7 juni opnieuw het werk neer voor een staking van 48 uur. Het is de derde keer dat in Groningen bij Zuidbroek een stakingsstraat wordt ingericht waar stakers zich corona-veilig kunnen inschrijven.
‘We beginnen op stoom te komen en hebben zoals voorspeld een lange weg te gaan. Bij de laatste 3 cao’s hebben we landelijk 8 á 9 maanden moeten staken en de vrees is, dat het dit keer niet anders zal zijn. Wij zijn er klaar voor!’, zegt FNV-bestuurder Albert Kuiper. ‘De voorstellen van werkgeverskoepel FME staan haaks op de wensen van de 160.000 werknemers in de metalektro. FME heeft ondanks de eerdere acties nog steeds zijn eindbod niet veranderd. Met de aangeboden loonsverhoging leveren werknemers in op koopkracht. Daarnaast kunnen zij, zonder goede afspraken over zware beroepen, niet gezond de pensioenleeftijd halen.’
Vakbonden en werkgevers zijn sinds september in gesprek over een nieuwe cao Metalektro. Tot nu toe bieden de werkgevers een loonsverhoging van 2,25 procent over twee jaar. Dat is ongeveer 1,1 procent per jaar. Ook over een betere werk-privébalans en eerder stoppen met werken is geen overeenstemming tussen bonden en werkgevers.
FNV eist daarnaast meer zekerheid voor flexwerkers, bijvoorbeeld door ze na een jaar een vast contract te geven. En de vakbond wil dat de lagere salarisschaal voor jongeren verdwijnt, zodat ze sneller meer kunnen gaan verdienen in de metaal. Kuiper: ‘We vragen doodnormale zaken, geen gouden bergen. Over het jaar 2020 heeft het merendeel van de metalektrobedrijven goed gedraaid. De werknemers willen hun eerlijke deel.’
De Metalektro is een van de grootste sectoren van het land. Onder de cao vallen 160.000 mensen die werken bij ongeveer 1000 bedrijven als IHC, Damen, Thyssen-Krupp, Fokker, DAF, VDL, ASML, Stork, Siemens en Scania.
Download hier de verschillen tussen wat de vakbonden willen en de werkgevers bieden.