Deze week kwamen duizenden apotheekmedewerkers uit heel Nederland naar Den Haag om te demonstreren voor een hoger loon en betere werkomstandigheden. Dit was de eerste landelijke staking in de geschiedenis van apotheekmedewerkers. Als er geen verbetering komt, zal dit ook niet de laatste actie zijn.
Na de samenkomst op het Malieveld liepen de actievoerders door Den Haag naar het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS). Ze droegen borden met teksten zoals "alles wordt duurder, nu wij nog" en "wie heeft de andere helft van mijn salaris?" De sfeer was goed en de boodschap was duidelijk: wij verdienen een betere cao.
Ralph Smeets, FNV-bestuurder: 'Geweldig om te zien dat tienduizend apotheekmedewerkers van 1987 apotheken samen opkomen voor hun recht'. Samen geven zij de werkgevers, de zorgverzekeraars én de politiek een ongekend en heel duidelijk signaal. Stop met dralen, geef ons een fatsoenlijk loon. Daar kan als je ’t mij vraagt niemand omheen. Die betere cao moet er komen. Werkgevers, neem eindelijk jullie eigen verantwoordelijkheid.
Aan het eind van de demonstratie gingen vakbonden FNV en CNV naar de Tweede Kamer om een manifest, ‘De Bittere Pil’, te overhandigen. In het manifest wordt gevraagd ervoor te zorgen dat het geld dat door de overheid is vrijgemaakt voor goede arbeidsvoorwaarden, ook echt bij de medewerkers terechtkomt.
Vakbond FNV wil een loonsverhoging van minimaal 6%, met terugwerkende kracht vanaf 1 juli en een minimumuurloon van € 16. Ook willen de bonden dat alle gewerkte uren worden betaald, inclusief de tijd die medewerkers besteden aan voorbereidingen voor opening en afsluiting. Dit betekent dat ook korte voorbereidingsmomenten, zoals een kwartiertje voor de opening en na sluitingstijd, betaald moeten worden.
Bekijk de sfeerimpressie van deze bijzondere dag in onze reel!